İnşaat Şirketleri Rekabet Avantajı için Veri Analitiğine Yönelmek Zorunda
Veri analitiği, performansı artırmak ve rekabet avantajları elde etmek için veriye dayalı öngörülerden yararlanmaya çalışan birçok proje yöneticisi için önemli bir konu olmaya devam ediyor.
Her ne kadar güçlü bir araç olsa da veri analitiği birçok şirketin potansiyel faydalarını bilmeden veya veri analitiğini etkili bir şekilde nasıl uygulayacağını tam olarak anlamadan; bazen hiçbirşey yapmadan, yapanın da en yeni ve en pahalı yazılımı satın almak için acele etmesiyle birlikte sıklıkla kullanılan bir terim haline geldi. İnşaat sektöründe de maalesef bu eğilim mevcut.
Diğer yandan mühendislik ve inşaat endüstrisi giderek daha fazla teknoloji odaklı hale geldikçe, inşaat şirketleri operasyonlarını iyileştirmek ve rekabet avantajı elde etmek için veri analitiğine yönelmek zorunda kalacak.
Ancak veri analitiğiyle ilgili bu kadar çok konuşulurken, abartıyı gerçeklikten ayırmak zor olabilir. Veri analitiği, inşaat sektöründe değerli bir araç ve şirketlerin ilgili proje verilerini analiz ederek bilgiye dayalı kararlar almasına şüphesiz yardımcı oluyor.
Peki Veri Deyince Neyi Kastediyoruz?
İnşaat projelerinde kullanılan veriler aşağıda yer verdiğimiz gibi çeşitli hususları kapsayabilir:
- Proje Programları: Son teslim tarihlerini, çalışma saatlerini ve ekipman kullanımını içerir.
- Maliyetler: Veriler, malzeme, işçilik, ekipman ve taşeronluk giderleri gibi noktaları içerir.
- Kalite: Yeniden imalat yapmayı, denetim sonuçlarını ve müşteri memnuniyetini yakalamaya yararı olur.
- Güvenlik: İş kazalarını, ramak kalaları ve İSG eğitim saatlerini kapsar.
Mevcut verileri gerçek zamanlı olarak izlemeye olanak tanıyan basit ama etkili bir operasyonel araç olan dashboard; size projelerinizin genel durumu ve şirket performansının anlık görüntüsünü verir. Bu verileri analiz ederek tahminler yapabilir, veriler arasındaki bağlantıları keşfedebilir ve işveren veya inşaat bilgilerini daha etkin bir şekilde yorumlayabilirsiniz.
2020’de inşaat sektörü zayıf veri yönetimi nedeniyle dünyada 1,84 trilyon dolar kaybetti
Yapım aşamasındaki veri analitiği, üretilen verilerin çoğu kullanılmadan kaldığından, henüz başlangıç aşamasındadır. Autodesk anketine göre, 2020’de inşaat sektörü zayıf veri yönetimi nedeniyle 1,84 trilyon dolar kaybetti ve inşaattaki tekrar imalatın %14’ü kötü verilere bağlandı. Aynı ankete göre, inşaat şirketlerinin yalnızca %55’inin resmi bir veri planına sahip olmasına rağmen, kritik bilgilerin yanlış kullanılması kötü kararlara ve maliyetli çalışmalara yol açıyor.
Veri ve teknoloji büyüdükçe, inşaat şirketlerinin trendlerin bir adım önünde olması daha da önemli hale geliyor. Üretilen veri miktarı hızla artıyor (2019’dan 2021’e %200), ancak bunun %96’sı inşaat ve mühendislik endüstrisinde kullanılmıyor.
Veri hacminin artmaya devam etmesi bekleniyor, yalnızca ABD’nin 2025’e kadar %61 bileşik yıllık büyüme oranıyla artması bekleniyor. Bir adım önde olabilmek için inşaat şirketlerinin, sektörde üretilen çok büyük miktardaki verileri etkili bir şekilde analiz etmek ve kullanmak için sağlam bir veri analitiği stratejisi uygulaması gerekiyor.
Mehmet Sami Kılıç
Turner International Başkan Yardımcısı, Türkiye Genel Müdürü