Konut fiyatları 2018’de ne olur, konut fiyatları düşer mi?
İlk üç ayını tamamladığımız 2018 yılınında vatandaşların konut alımındaki tedirginliği internet aramalarına yansıyor. En çok merak edilen, konut fiyatlarının ne olacağı, fiyatların düşüp düşmeyeceği..
Konut piyasası durumu
2018 yılının ilk üç ayında, vatandaşlar, konut fiyatlarının düşüp düşmeyeceğini en çok merak ederek bu konuda bilgiye ulaşmaya gayret ediyor. Gayrimenkul sektörünün dernek ve markalı konut üreticilerine bakarsanız, piyasanın çok iyi olduğu ve daha iyi olacağı temennilerini dile getirirken; piyasanın beklentilere ulaşması, geçen yıl olduğu gibi, devlet vergi desteklerini tekrar verilmesi ve başını Toki ve Emlak Konut‘un çektiği kampanyalara bu yılda devam edilmesi gerektiğini söylüyor. O kadar iyi yani..
Neyse.. Bu konuda muhalif ekonomistlerin söylemleri esas belirleyici durumda. Zaman zaman balon söylentileri oluşan konut piyasası için söylenen, İstanbul merkezli ve lokal fiyat köpükleri olduğu, konut piyasası için genel manada balon olmadığı söyleniyor. Evet balon yok ama diğer tarafta pek çok sorun da bulunuyor elbette.
Gayrimenkul piyasasını belirleyen İstanbul’da başta olmak üzere, piyasada bir konut stoku olduğu belirtiliyor. Markalı konut projelerinde bir satış sıkıntısı sürekli gündeme düşüyor. GYODER tarafından aylık yayınlanan sektör raporunda, markalı konut projeleri stok erime hızları özellikler belirtiliyor.
Yine İstanbul için önemli olan bir kategori, ofis piyasası. Özel olarak yapılan ofis projelerine ek olarak, yapılan karma projelerde bulunan ofislerle birlikte İstanbul ofis pazarında fazlasıyla bir doymuşluk bulunuyor. Maliyetlerin sürekli artışından şikayet eden inşaatçılar kampanyasız satışa ulaşamaz durumdalar.
Konut fiyatları 2018’de ne olur, fiyatlar düşer mi?
Konut fiyatlarını belirleyen ana etken olan arsa fiyatlarının, İstanbul için oldukça yüksek olduğu göz önüne alındığında, göreceli olarak bir fiyat düşüşü söz konusu beklenmemelidir elbette ama, 2018 yılının, elinde nakit parası olan konut alıcısı için fırsatlar barındırdığını söylemekte yarar var.
Son 5 yılda sürekli artış gösteren konut fiyatlarındaki artış hızı, 2017 yılında mevduat faizinin gerisine düştü. Yani; konut, yatırım amaçlı alımlarda cazibesini yitirdi. Bu gerçek ışığında sektöre ve 2018 yılına baktığımızda, sat – yap konut üreten ve elinde mutlaka satması gereken ünite bulunan müteahhidi fiyat kırmaya zorlayabilir; hatta zorluyor. Bunu örneklerini duyuyoruz.
Konut kredilerinin yüksek oluşu, konut satışını asıl belirleyen gelir seviyesinin konut alımını durdurduğunu gösteriyor. İpotekli konut satışları her geçen ay düşüyor. Buna karşın; inşaat firmaları satışa ulaşabilmek için senetli satış alternatifini daha fazla kullanmaya başladı. Yani o konutlar mutlaka satılmak zorunda ve burada yaşanan gerilim, konut alıcısı lehine..
Markalı konut üreticilerinin reklamlarında gördüğümüz faizsiz firma bünyesinde vadelendirme, her geçen gün daha da uzamaya başladı. “100 ay sıfır faiz” olarak reklam yapan tanınmış firmalara ek olarak, orta derecede bir konut üreticisinin 132 ay sıfır faizli reklamı, piyasayı özetler nitelikte.
konut fiyatları 2018’de ne olur, bu dönemde ev alınır mı, ev fiyatları düşer mi? gibi oluşan sorulara cevaben yazdığım bu analizler, ümit ederim ilgililerin konut alımında kendilerine rehber olur. Yüksek faiz oranında, ipotekli konut alımına yönelmek söz konusu olmayacaktır ama firmaların kampanyalarını takip ederek, ödeme gücünüze göre bir konut alma şansızın var. Firma bünyesinde yapılan faizsiz vadelendirme seçeneklerinden konut almayı düşünenlere hayati bir tavsiye; firmanın piyasa geçmişi, mali durumuna dikkat edin. Malum etraf konut mağduruyla dolu, kesenize göre bir bütçe ile ev sahibi olmayı hayal ederken, elinizdeki birikim ve aylık ödeyeceğiniz taksitlerden olmayın. Bu muhtemel bir senaryo….
Kemal Keskin