“TÜİK verileriyle piyasa dinamikleri uyuşmuyor”
Rekor kıran konut satışlarına rağmen piyasadaki durgunluk sektör temsilcilerini tedirgin ediyor.
TÜİK verilerine göre konut satışları rekor tazelerken, sektör temsilcileri verilerin gerçeklerle uyuşmadığına dikkat çekiyor. TÜİK verileri, Türkiye genelinde Eylül’de yüzde 29 oranında artışla 140 bin 298 konut satıldığını gösteriyor. Verilere rağmen konut sektörü temsilcileri ise sektörde durgunluk yaşandığını belirtiyor.
EYG Grup İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik’e göre, konut fiyat artışındaki yavaşlama piyasadaki keyifsizliğin göstergesi. Ağustos ayında konut fiyatları yüzde 11,3 ile son 7 yılın en yavaş artışını kaydederken İstanbul’da konut fiyatları artışı tarihi düşük seviyede gerçekleşmişti.
Çelik, fiyat-satış uyumsuzluğuna şu sözlerle dikkat çekiyor: “TÜİK‘in açıkladığı verilerle piyasanın dinamikleri birbiriyle örtüşmüyor. Piyasada keyifsizlik ve mutsuzluk var ki fiyat artışlarının yavaşlaması bundan kaynaklanıyor. TÜİK’te her dönem konut satış verilerinde yükseliş görüyoruz. Ortalamada yüzde 4-5’lerde giderken yüzde 10-15’lere çıktık. Piyasanın genel dinamikleriyle TÜİK’in açıkladığı veriler arasındaki probleme bakmak lazım.”
Yeni kampanyaların desteğiyle ayakta tutulmaya çalışılan konut sektörünün eleştirdiği bir başka noktaysa bankaların kredi verme iştahı.. Bu konu “Hep faizler üzerinden konuşuluyor” diyen Çelik’e göre asıl üzerinde durulması gereken konu olarak öne çıkıyor.
“FAİZLERE DEĞİL KREDİ VERME İŞTAHINA BAKALIM”
Bankaların kredi verme iştahının kapandığını kaydeden Çelik, önceki dönemlerde konut veya inşaat sektörü kredi isterken tüm bankaların kredi vermek için yarıştığını hatırlatıyor.
Bu dönemde ise tam tersi bir noktaya gelindiğini bildiren Çelik, “Bankalar kredi vermemek için yarışıyor. Son birkaç ayda yapılan konut satışlarının yüzde 30-40’ı bankalardan kredi alınmadığı için satışlardan dönüyor. Müşterilere satamayınca konut sektörü yaptığı satışların bir kısmını realize edemez, nakit üretemez hale geldi” açıklamasında bulunuyor.
Piyasa dinamiklerinin konut alımlarına yansıdığını bildiren Çelik sözlerini şöyle sürdürüyor: “Yatırımcılar daha yüksek mevduata koşuyor veya kurlarda artış bekliyorsa nakit tedavül edilebilir yatırım aracı olduğu için önce oraya gidiyor, o zaman konut alışları biraz daha yavaşlıyor veya konuta gelen para biraz daha azalıyor. Üreticiler inşaatını bitirmek, projesini tamamlamak, borçlarını ödeyebilmek için fiyatlarını bir miktar düşürerek daha hızlı satıp finansal nakit üretmek adına konut fiyatlarını düşürüyor olabilirler. Uzun vadeli kalıcı olamaz ama bu dönemde böyle bir durum var. Konut fiyatlarında biraz daha az yükseliş var, faiz ve döviz kurlarında daha fazla yükseliş olduğu için insanlar o tarafa gidiyor.”
“YATIRIM AMACIYLA KONUT ALANLARDA CİDDİ DURGUNLAŞMA VAR”
Geçtiğimiz hafta sektöre ilişkin endişelerini dile getiren Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, geçtiğimiz yıl yaşanan bir iflas olayını hatırlatarak benzer vakaların yaşanabileceğine dikkat çekmişti.
Gazete Habertürk’e konuşan Ağaoğlu” Gelirleri ona göre değil. Ne bu arsa fiyatlarıyla ne de inşaat maliyetlerindeki artışla vatandaşın ihtiyacının karşılanması mümkün değil. Yatırım amacıyla alanlarda da ciddi bir durgunlaşma var. Çünkü yatırım amacıyla aldığınızda eskiden hem evin değeri artıyordu, hem de kiraya verdiğinizde tatmin ediciydi. Şimdi kiraların yatırımı geri döndürme süresi çok uzadı. Hele kira gelirlerini bugün mevduat geliri ile bir kıyaslayın. Banka mevduat faizinin çok gerisinde.” dedi.
Business HT