Değişen Kira Kanununa Göre Depozito Uygulaması

Kira sözleşmeleri, 2011 yılından itibaren “6570 Sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun” ile değil “6099 Sayılı Türk Borçlar Kanunu” ile düzenlenmeye başlandı. Bu kanun sayesinde ev sahibi kiracı ilişkisi tam olarak netleşirken, kanunun kira depozitosu ile alakalı hükmü ve uygulaması pek çok kişi tarafından bilinmiyor.
Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi, “Kira Hukuku Sempozyumu” düzenledi. Sempozyumda kira artış kriterleri, kira sözleşmesinin feshi, kira ilişkisinin devri, kiracının tahliyesi gibi konular ele alındı.
Depzito Bankaya Yatacak ve Faiz İşleyecek
Yeni kanunun en dikkat çeken ve bilinmeyen uygulaması ise depozito tutarı ve ne şekilde verileceği. Yeni kanunun 342. maddesine göre depozitoda üst sınır 3 aylık kira bedeli ile sınırlanarak, daha fazla depozito talep edilmesi yasaklandı. Ödenen kira altı aylık ve yıllık ödeniyorsa, yine ödenen miktarın aylık miktarı göz önüne alınarak depozito bedeli tespit edilecek.
Bir diğer ve önemli konu ise; depozitonun kiralayana veya ev sahibine değil hesap açmak suretiyle bankaya yatıracak. Bankaya yatırılacak depozito bedeli, kiraya konu olan gayrimenkulün depozito bedeli olarak yatırılacak, elde edilen faiz geliri de depozitoya eklenecek. Kira süreci bitiminde tarafların sorunsuz beyanına göre banka depozitoyu iade edecek. Eğer taraflar arasında resmi bir anlaşmazlık ve icra söz konusu ise, banka resmi sonucu bekleyecek.
Kira Artış Oranında Hakkaniyet Esası
Doç. Dr. Emre Gökyayla da kiracılarla kiraya veren arasındaki en önemli konulardan biri olan kira artışının kriterlerini açıkladı. Doç. Dr. Gökyayla, yeni kanunun kiracı lehine emredici hükümler içerdiğini, işyerleri kira artış kriterlerine ilişkin düzenlemelerin ise 2020 yılına ertelendiğini dile getirdi, şunları söyledi;
“Kira bedelinin yeniden belirlenmesinde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) üst sınır kabul ediliyor. Sözleşmedeki artış oranı, hakkaniyet ilkesi ve emsal kira bedelleri kriter alınıyor. Hakkaniyet ilkesi, eski kiracı indirimini içeriyor, bunun nasıl olacağına ilişkin Yargıtay kararları var. Yargıtay, eski kiracıların kiralarının yeniden belirlenmesinde, emsal kira bedelleri üzerinden yüzde 15 indirime gidilmesini benimsiyor. Kiracıların ve kiraya verenlerin bunu bilmesinde yarar var. Ayrıca yeni yasanın 344’üncü maddesiyle yabancı para olarak ödenen kira bedelinin 5 yıl geçmedikçe yeniden belirlenemeyeceği de hükme bağlandı.”