Emlak Sitelerinde İlan Takip Ederek Kalıcı Çözüm Üretilemez ;Aslolan ‘’Kapsamlı Bir Konut Politikası’’ Olmalı

13 Ağustos 2022‟de katıldığı bir programda Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati gayrimenkul sektöründe olağan dışı fiyat artışlarını mercek altına aldıklarını belirterek “Gereken neyse yapıyoruz, yapacağız” dedi.
Konuyla ilgili kapsamlı bir dayanak açıklama yapılmazken ; yapılan açıklamada bakanlığın Risk Analizi Genel Müdürlüğü‟nün kayıt dışı ekonomiyle etkin mücadele kapsamında çalışmalarını sürdürdüğü, gayrimenkul sektöründe fiyat artışına sebep olan etkenler tek tek incelendiği, bu kapsamda suni fiyat artışı yaparak arz talep dengesini bozan, enflasyona sebep vererek piyasayı olumsuz etkileyen, konut satışında elde ettiği geliri doğru beyan etmeyen kişiler ve firmaların tesbit edileceği ifade edildi.
Konuyla ilgili yazılı açıklama bulunan İSTEBKoop YK Başkanı Ulvi Özcan : „‟Bu uygulama kayıtdışı ile mücadele kapsamında bir uygulama. Ancak fiyatları ne kadar düşüreceğini bilmiyoruz. Yükselen fiyatları iki noktada değerlendirmek gerekiyor. Satılık piyasasında reel anlamda bir düşüş olabileceğini, fiyatları her ne kadar maliyetler ve finansman belli etse de aslolan satın alma gücüdür ve insanların satın alma gücü de çok düştü. Kiralıklarda ise kapsamlı bir konut politikası olmadan bir düşüş beklemiyorum. Cadı avı yapar gibi emlak portallarında, web sayfalarında incelemeler yapılmamalı. Emlakçının „‟KİM‟‟ olduğu belli olmadan, emlakçılığın „‟NASIL‟‟ yapılacağı (standartları) belli olmadan „fiyat artışlarındaki sorumluluk emlakçılara yüklenmemeli‟‟ dedi. Ulvi Özcan açıklamasına devamen Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamasında sosyal konut üretiminde müjde niteliğinde çalışmalarımız var demesi üzerine İSTEBKOOP olarak hem kendilerine hem de Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına „‟SOSYAL KONUT ÜRETİMİ İLE İLGİLİ ÖNERİLEREMİZ‟‟ başlığında bir dilekçe yazarak görüşlerini açıkladıklarını belirtti.
https://isteb.org.tr/cuhmurbaskanligina-sosyal-konut-politikasi-ile-ilgili-onerilerimiz/