Gayrimenkul Sertifikası’nın Amacı Finansman!

Gayrimenkul sektörü açısından önemli bir adım olan gayrimenkul sertifikası küçük yatırımcı ve birikimi bir bağımsız bölüm almaya yetmeyen vatandaşların gayrimenkul yatırımı yapmalarının önünü açmak için geliştirildiği ve bu maksatlar tanıtım toplantısıyla Park Mavera 3 projesinde uygulamaya konuldu. Peki; gerçekte hedef vatandaşa yatırım olanağı mı, yoksa projelerin finansmanı için vatandaşın cebinden olabildiğince para çıkarabilmek mi?
Toki, SPK, Varlık Yönetim ve Makro inşaat’ın katıldığı bir toplantıyla tanıtımı yapılan gayrimenkul sertifikası, ilk günden bu yana sorgulayarak ve araştırarak ilgilileri bilgilendirmeye çalışıyoruz. Bir kere şunu söylemekte yarar var; gayrimenkul sertifikası almak ve satmak; bundan elde edebileceğiniz kazancın ödenmesi son derece güvenilir. Gayrimenkul sertifikası ile paylara bölünen ve yatırım olanağı sunulan projelerin bitmesinde Toki garantör oluyor. SPK ise alım satım ve resmi mevzuatlarından sorumlu. Bu girişim kişisel bir girişim ve çaba olmadığından aklınızın kalacağı bir sakınca yok.
Asıl amaç yatırım şansı sunmak mı, yoksa finansman yaratmak mı?
Gayrimenkul sertifikasının duyurulduğu iki haftalık zaman diliminde, sektörün üreticileri tarafından olumlu yorumlar geliyor. Gayrimenkulü bir menkul değere dönüştüren gayrimenkul sertifikası için konut üreticileri ve devlet tarafında olumlu görüşler hakimken, ekonomi piyasasında sorgulayan görüşlerde bulunuyor.
Türkiye’nin ilk online haber merkezi Medyascope.tv’de, daha önce Varlık Fonu’nu değerlendiren ve habere taşıdığımız ekonomist Atilla Yeşilada, Twitter’da kendisine yöneltilen gayrimenkul sertifikası ile ilgili soruda, “spekülatif yatırım” yorumunda bulundu. Devam eden bölümlerde ise, ” ev almayı düşünen kaç kişi sertifika toplar? bu proje müteahhit finansmanı için” yorumunda bulunuyor Atilla Yeşilada.
Böyle bir şey duymadım. Konut pay sertifikasıysa, spekülatif yatırım, ben almam https://t.co/MJhPFjuo7A
— Atilla Yesilada (@AtillaYesilada1) 19 Mart 2017
Yapmayın Tanrı aşkına, ev almayı düşünen KAÇ kişi sertifika toplar ya? BU sistem müteahhit finansmanı için https://t.co/386JC1QfIy
— Atilla Yesilada (@AtillaYesilada1) 19 Mart 2017
İnşaat odaklı bir ekonomi politikası uygulayan Türkiye’nin gayrimenkul piyasası finansman modellerini çeşitlendirmesi kadar doğal bir şey elbette yok. Çünkü, satışa konu olan ürün vatandaşların büyük bölümünün hayatında bir defa alabileceği ve tutarı yüksek bir ürün. Alım satımda yaşanabilecek tıkanmadan doğan finansman ihtiyacı için gayrimenkul sertifikası üretici ve devlet açısında uygun bir çözüm. Gayrimenkul sertifikası alanın kazancı ne olur? İlerleyen yıllarda göreceğiz…