Birlikteliğin Gücüyle Önce Arsa, Sonra Ev!
Konut satışlarında düşük seyreden satış trendi ve daralan piyasa, konut ediniminde yeni girişimlerin hayat bulmasına fırsat veriyor. Tam bu esnada; birlikteliğin gücünü kullanarak konut sahipliğini artırmayı amaçlayan Birliktearsa girişimini ofislerinde ziyaret ettik.
Gayrimenkul değerleme uzmanı ve bir akademisyen olan Sinem Yedikardaşlar’ın kurucu ve Genel Müdürü olduğu Birliktearsa’yı, ismindeki “arsa” nedeniyle bir danışmanlık organizasyonu olarak düşünürseniz, benim gibi yanılırsınız. Birliktearsa, konut sahipliğinin düştüğü ve konuta erişimin oldukça zor olduğu günümüz piyasa koşullarında, orta gelir grubunun konuta erişimini sağlamak üzere kurulmuş bir girişim olarak hayata geçmiş.
Süreç Nasıl İşliyor?
Birliktearsa’yı daha uygun fiyatlarla konut sahipliğini artırmak üzere hayata geçirdiklerini belirten Sinem Yedikardaşlar: “İnsanların konut alım sürecine baktığımızda, üretim süreçlerindeki bütün paydaşlar kazanıyor ve kişilere en yüksek fiyatla konut arz ediliyor. Arsa sahibi satarken, müteahhit projeyi geliştirirken ve inşa ederken kârını ekleyince, konutlar da en yüksek fiyattan satışa sunuldu. İnsanların daha ekonomik konut alabilmek için proje aşamasında satın almaya yöneldiği ön ödemeli satış modeli uygulaması da oldukça popüler bir uygulama.
İnşaat maliyetlerinin az bir yüzde farkıyla hemen hemen aynı olduğu ülkemizde, fiyata esas etki eden unsurun arsa olduğunu biliyoruz. Şu anda inşat şirketlerinin üretim yapmadığı veya yeni projeye girmediği bir ortamda birlikteliğin gücüyle arsayı alalım, inşaatı da birlikte yaptıralım istedik. Birliktearsa katılımcısı burada hem bir yatırımcı hem de hak sahibi oluyor. Bitmiş bir konuta göre ortalama yüzde 25’lik fiyat avantajı sağlandığı sistemde süreçteki kârı da hep birlikte kazanıyor.” bilgisini paylaştı.
Birlikte Arsa’da İki Model
Birliktearsa “Arsadan Evim” ve “Önce Arsam Sonra Evim” olmak üzere katılımcıya iki farklı opsiyon sunuyor. Arsadan Evim modelinde, katılımcı sadece arsayı alıyor ve daha sonra kat karşılığı modelinde bir müteahhit firma ile anlaşmak suretiyle iki yıl sonra evinin anahtarını alabiliyor. Burada müteahhit firmanın bir yüzdesi olacağı için daha az sayıda bir grup ile arsa satın alınıyor.
Önce Arsa Sonra Evim modelinde ise katılımcı önce arsayı alıyor daha sonra inşaatı bir yüklenici vasıtasıyla kendisi finanse ederek yaptırıyor. Bu modelde, arsada inşa edilecek bağımsız bölüm sayısı kadar kişi gruba dâhil edilebiliyor. Ödemeler bütün bir projenin finanse edilmesini kapsıyor olsa da, inşaat süreci boyunca devam edeceği için daha esnek olabiliyor.
Birliktearsa Genel Müdürü Sinem Yedikardaşlar: “Gayrimenkul sektöründe farklı çalışma gruplarında arsadan itibaren başlayan bir konut satış girişimleri görüyoruz. İnşaat firmalarının bu modele yönelmesi, sürdürülebilirlik ve konut satışını artırmak için başlayan yeni bir model olarak öne çıkıyor. Birliktearsa ne bir müteahhit şirketidir ne de arsa sahibidir. Biz hayatlarında hiç inşaat alanında faaliyeti olmamış katılımcılara rehber olmak isteyen, sektör profesyonellerinden oluşan bir girişimiz. Birliktearsa, süreci bir proje firması ile tamamen şeffaf bir şekilde yönetir ve tüm paydaşlara bunu sunar. Katılımcılarının mağduriyet yaşamaması ve sürecin sağlıklı bir şekilde tamamlanması adına da bina tamamlama sigortası ile süreci güvence altına alır.” bilgisini paylaştı.
Finansman Alternatifi
Ekonomik koşullar ve ülke ortalama gelir seviyesini düşündüğümüzde, görece kısa bir dönemde arsa ve inşaatın finanse edilmesi gerektiğini görüyoruz. Bu konuda alternatif finansman seçeneğini sorduğumuz Sinem Yedikardaşlar: “Biz burada tamamen kişilerin kendi öz sermayeleri ile yaptığı finansman ile anahtar teslimini öngörüyoruz. İşin içerisine bir banka dâhil olduğunda, fiyat avantajı banka tarafına yönlendirilmiş olacak. Ama yakın zamanda Resmi Gazete’de yayımlanan Proje Gayrimenkul Yatırım Fonu konusunda bir adım atacağız. Bu konuda resmi kanallardan çok uğraş verdik. Proje GYF, konut finansmanında yeni umut ve bunun için hazırlığımızı yaptık. İlerleyen adımlarda bunu kullanarak katılımcılara ve yatırımcılara bu avantajı sunuyor olacağız.” dedi.
Hedef Bölgeler ve Üretilmesi Hedeflenen Bağımsız Bölüm Sayısı
Bir yıl süren bir planlama ve sene başında başlayan resmi süreçlerden sonra ortaya çıkan Birliktearsa’nın tüm Türkiye çapında gelen taleplere göre çalışma yürütebileceklerini de belirten Yedikardaşlar: “Çağrı merkezimize gelen ilk taleplerde Marmara ve Ege Bölgesi illeri öne çıkıyor. Mimari projesine kadar çalıştığımız birkaç yerimiz var. Kısa zamanda ilk projemizin duyurusunu yaparak taleplere göre adımlarımızı hızlı şekilde atacağız.” yorumunda bulundu.
Ortalama 100 ile 200 bağımsız bölüm aralığında arsalara yoğunlaştıklarını belirten Sinem Yedikardaşlar, bunun üzerine veya altında olabilecek fiyat avantajlı arsalarda da çalışma yaptıklarını belirtti.
Ülkemizde son 3 yıldan bu yana konut üretimi yavaşladı ama talep durmadan artıyor. Bu hem satılık konut fiyatlarına hem de kiralara yansıyor. Son verilere göre ise konut sahipliği giderek aşağılara düşüyor. Böyle zorlu dönemlerde, konut sahipliğini artırmak için elini taşın altına koyan cesur profesyonellere ve Birliktearsa gibi yeni iş modellerine ihtiyaç var. Kendilerini tebrik ediyoruz. Girişim sürecini de sizin için takipte olacağız.
Gayrimenkul Haber-Röportaj