İlk Defa İşlem Yapacaklar İçin Tapu İşlem Süreci

İlk defa konut alımında bulunanlar için peşin veya kredili satışlarda tapu işlem sürecini bilmenizde fayda var.
Ülkemizdeki gayrimenkul hareketliliği hız kesmeden devam ediyor olsa da, hayatında ilk evini alacaklar kişiler muhakkak tapu işlem süreci hakkında bilgi sahibi olmayacaktır. Aldığınız konut bir emlak firması aracılığı ile aldıysanız işlem sürecini ve kredi işlemlerini gayrimenkul danışmanı yürütecektir. Ama süreç hakkında bilgi sahibi olmanız yine de de sizin için faydalı olacaktır.
Peşin Alımlarda Tapu İşlem Süreci
Beş yıl öncesine kadar bankada sıra numaraları alır gibi ilgili, ilgisiz herkes sıra alabiliyor ve tapu işlemi için gerekli evrakları işleme koyabiliyordu. Bu işlem sebebiyle ortaya çıkan sorunlar nedeniyle işlem prosedürlerinde gerçeklik esasına göre işlem yapılmaya başlandı.
İşlem Adımları
Emlak satışında anlaşmaya varmış alıcı ve satıcı kimlik fotokopileri, alıcı iki satıcı ise bir adet fotoğraf, işlem yapılacak gayrimenkulün tapu fotokopisi ve ilgili belediyeden gayrimenkule ait raiç bedel ile birlikte alıcı ve satıcı birlikte tapu müdürlüğüne devir için başvurur. Son düzenleme ile görevli memur, tapu devri işlemlerini başlatmak için gerekli evrakları işleme koymadan önce alıcı ve satıcıyı hazır bir şekilde görür, kimliklerini inceler, sonrasında evrakları işleme koyar. Bu arada; kimlik fotokopilerinizin üzerine adres ve gsm irtibat numaralarınızı yazmanız gerekiyor.
Devir için işleme konulan evrakların girişleri yapıldıktan sonra fotokopi üzerine yazmış olduğunuz cep telefonu numarasına tapu müdürlüğü sistemince tapu harç bedellerinin yatırılması için sms gönderilmektedir. Sms’te belirtilen işlem numarası ile Ziraat Bankası veya Halbank’a, tapu müdürlüğüne verilen belediye raiç bedeli üzerinden ortaya çıkan devir masrafları ödenir.
Ödenen tapu devir masraflarından sonra tapu müdürlüğünden ikinci bir sms ile son imzaların atılması için hazır olmanız gereken saat bildirilir. İmza öncesinde, ödemede anlaşılan yönteme göre alıcı parasını verir, satıcı parasını sayar. (nakit ödeme ise) Çek veya havale yöntemi ile ödeme sağlanacaksa satıcı çekin karşılığını teyit etmesi veya havalenin hesabına transferi sonrası imzalar atılır ve tapu devri gerçekleşmiş olur. İşlem esnasında görevli memur satıcıya paranın alınıp alınmadığını sorar ve teyit eder. Bu aşamadan sonra bir dönüş olmayacağı veya çok zor olacağı için imza öncesi para alışverişini tamamlayın ve imzaları atın.
Kredili Satışlarda Tapu İşlem Süreci
Klasik olarak tapu işlem süreci yukarıdaki anlatımımız şeklinde ilerlemektedir. Kredili satışlarda da işlem aynı şekilde ilerlemekle birlikte konut için kullanılan kredinin ipotek evraklarını bankanızdan işlemden önceki gün almış olmanızda yarar var. İpotek evraklarını bankadan almaya çalışıp aynı gün tapu devir işlemine başvuracaksanız, işleminiz muhtemelen ertesi güne kalacaktır. O yüzden bir gün öncesinde bankadan ipotek evraklarını alın. Yukarıda yazılı evraklarla birlikte tapu müdürlüğüne sunun.
Kredili satışlarda, peşin satışlardan farklı bir uygulama söz konusudur. Kredili satışlarda ipotek söz konusu olduğu için, kredi kullandığınız bankanın avukatı ile birlikte işlem yapılması gerekmektedir. İpotek evraklarını bankadan aldığınız esnada banka şubesinin çalışmış olduğu avukat iletişim bilgileri de size sunulacaktır. Avukat, bir gün önceden aranmak suretiyle işlemin yapılacağı tapu müdürlüğü ve isminizi bildirerek avukat randevusu alınması gerekir.
Tapu işlemi gerçekleştiren avukat, aynı gün içerisinde bir kaç farklı tapu müdürlüğünde işlem yapabileceği için sizin işlem yapacağınız tapu müdürlüğünde bulunacağı saati size bildirir. Siz, avukatın tapu müdürlüğünde olacağı saate kadar bütün işlemlerinizi bitirmiş olmanız gerekmektedir. Son imzayı alıcı, satıcı ve banka avukatı birlikte atar ve işlem sonlandırılır. Kredili satışlarda para devri banka aracılığı ile gerçekleşeceği için, para alışverişi daha güvenilir bir şekilde yürütülecektir.