İmkon Başkanı Tahir Tellioğlu: ” Konutta fiyat artışlarının üç tane temel parametresi var!”

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON)Başkanı Tahir Tellioğlu, konutta fiyat artışlarını ve üçlü konut finansman paketini değerlendirdi.
Katıldığı TRT yayınında üçlü konut finansman paketini ve konuttaki fiyat artışlarını değerlendiren Tellioğlu, konutta fiyat artışlarının üç temel parametresinin ortadan kaldırmadan ulaşılabilir konut fiyatı istikrarının sağlamamanın mümkün olmadığını söyledi.
Yapı Ürünlerine Gelen Zam %300
Konut üretiminde kullanılan demir, çimento, cam, alüminyum, seramik, vitrifiye vb. yapı ürünlerine son bir buçuk yıldır gelen zam ortalamasının %300 olduğunu belirten Tahir Tellioğlu, konut fiyatını etkileyen ilk parametre olarak yapı ürünlerini belirtti.
Arsa Fiyatları Belirleyici
Konut fiyatlarında arsanın belirleyici rol üstlendiğinin altın Çizen İmkon Başkanı Tahir Telliğlu, İstanbul ve İzmir’i ayrı bir yere koyarak Ankara, Kayseri ve Gaziantep gibi büyük şehirlerde bile Arsa fiyatlarının olağanüstü rakamlara ulaştığını belirtti. Tellioğlu, Ankara’da birinci sınıfa yakın bir lokasyonda, TOKİ’nin 17 bin m2 bir arsayı 300 milyon gibi bir rakama sattığını belirten Tahir Tellioğlu buraya yapılacak ortalama 200 konut için de ortalama 1,5 milyon bir arsa maliyeti oluştuğunu söyledi.
Müteahhitlik Sınıflaması
Kendilerinin de desteklediği bir uygulama olan “Müteahhitlik Sınıflaması”na dikkate çeken Tahir Tellioğlu, bu kanunu uygulamasının bir sert olduğunu ve burada üretim yapan 250 bin müteahhidin 70-80 bin kadarının çalışabilir olduğunu belirtti. Bu söylemden hareketle; 130 bin kadar üretim yapan bu kanunla iş yapamaz olduğunu anladığımız gelişme nedeniyle üretimde eksik kalındığını ve yeterli konut üretimine sekte vuran bir sonuç doğurduğunu anlıyoruz.
Tahir Telloğlu’nun program detayları için aşağıdaki youtube videosunu izleyebilirsiniz..