MOBİL EVLER DOĞAYI KORUYOR TURİZMİ CANLANDIRIYOR
TÜMEVSİAD ve BİFAŞ iş birliğiyle düzenlenen Türkiye’nin ilk Mobil Ev Çalıştayının üçüncü günü, mobil evlerin doğa ile ilişkisi ve turizme katkıları üzerine gerçekleştirilen panelle devam etti. Panelin konukları arasında Gazeteci-TV Programcısı Güven İslamoğlu, TUYED Başkanı Haluk Özsevim, TÜMEVSİAD Başkanı Murat Yıldız ve YCK Solar Genel Müdürü Yusuf Can Koçu yer aldı.
TÜMEVSİAD (Tüm Mobil Ev Sanayicileri ve Dayanışma Derneği) ve BİFAŞ tarafından düzenlenen ve büyük bir ilgi toplayan Mobil Ev Çalıştayı, İstanbul Fuar Merkezi’nde hız kesmeden devam ediyor. Çalıştayın üçüncü gününde, mobil ev sektörünün doğa ve turizm üzerindeki etkilerini ele alan tek bir panel gerçekleştirildi. Panelin moderatörlüğünü Haber Sunucusu Meltem Acet üstlenirken, konuklar arasında Gazeteci-TV Programcısı Güven İslamoğlu, TUYED (Turizm Gazetecileri ve Yazarları Derneği) Başkanı Haluk Özsevim, TÜMEVSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yıldız ve YCK Solar Genel Müdürü Yusuf Can Koçu yer aldı.
Çalıştayın katılımcı konukları ve sektör temsilcileri üçüncü günün panelinde mobil evlerin sürdürülebilir turizme ve çevre dostu yaşam alanlarına olan katkılarını detaylı bir şekilde değerlendirdi. Mobil evlerin, Türkiye’nin dört bir yanında doğal güzelliklerin korunarak turizm ekosistemine entegre edilmesi gerektiği vurgulandı. Çalıştay, medya ve kamuoyunda geniş yankı bulmaya devam ederken, ulusal televizyon kanalları, yerel ve ulusal gazeteler, haber ajansları ve sektörel yayınlar da etkinliği yakından takip etti.
HALUK ÖZSEVİM: “TURİZM YATIRIMCILARI TINY HOUSE’LARI ÖNEMSİYOR”
Mobil ev sektörünün turizme katkılarıyla ilgili konuşan TUYED Başkanı Haluk Özsevim, “Global anlamda yaşadığımız pandemiden sonra tüm dünyada alışkanlıklar değişmeye başladı. İnsanlar artık doğada çok daha fazla vakit geçirmek istiyorlar. Mobil ev sektörü de bu ihtiyacın karşılanması noktasında bizlere bir fırsat sunuyor. Mobil ev sektöründe kurallar ve kanunlar iyi kullanılırsa bu sistemin çok olumlu olacağını düşünüyorum. Mobil evlerin doğaya vereceği zarar en az seviyededir. Mobil evlerin turizme olan katkıları artık sektör içerisinde de konuşulmaya başladı. Sağlıklı yaşam konusu dünya genelinde artık çok önemli olarak görülüyor. Turizm yatırımcıları da bunu keşfetmiş durumdalar. O yüzden mobil evler gibi doğayla iç içe ve pratik yatırımlar turizm yatırımcılarının dikkatini çekiyor. Şu an otellerin fiyatları oldukça uç noktalara çıkabiliyor. Bu nedenle mobil ev gibi sektörleri geliştirirsek bu işin alıcısının olacağını düşünüyorum. Rahatlıkla söyleyebilirim ki turizm yatırımcıları tiny houseları önemsiyor. Yakında çok güzel noktalarda mobil evler gibi butik yatırımları hep birlikte göreceğiz” dedi.
GÜVEN İSLAMOĞLU: “TINY HOUSE’LAR MİNİMALİST YAŞAMIN ÖNEMLİ UNSURLARINDANDIR”
Mobil evlerin doğa ile ilgili ilişkisi hakkında değerlendirme yapan Gazeteci-TV Programcısı Güven İslamoğlu, “İnsanoğlu olarak doğaya dönmeyi çok istiyoruz. Çünkü bu genlerimizde var. Doğaya çıkmak demek ise doğayı özümsemek demektir. Avrupalılar doğaya çıkmaya çok küçük yaşta başlıyorlar. Biz de ise durum tam tersi bir halde gerçekleşiyor. 65 yaşlarımıza geldiğimizde haydi doğaya çıkalım diyoruz. Doğayı her an hissetmemiz ve doğayı dinlememiz gerekiyor. Bizim insanoğlu olarak karbon ayak izimizi düşürmemiz gerekiyor. O yüzden 3 odalı evlere ihtiyacımız yok. Dünyada yavaş yavaş minimalist yaşama dönüş başlıyor. Minimalist yaşamın önemli unsurlarından bir tanesi de tiny houselardır. Çünkü insanlar bu evlere yerleşiyor. 4 odalı evlerden eşyalarını bırakıp 50 metrekare evlere sığmaya çalışan insanlar var. Biz 50 metrekare evlerde de yaşayabiliriz. Bir de yazlıklar konusuna dikkat çekmek istiyorum. Yazlık demek doğadan kopmak ve dolaşmamak demektir. Yazlıklar insanları bir yerlere bağlayan unsurlardır. Fakat ben insanların mobil olması gerektiğini düşünüyorum. Bu nedenle mobil evlerin insanları alıp her zaman farklı yerlere taşımaları lazım. Biz doğaseverler olarak mobil evleri kullanmasını bilen insanların satın alması gerektiğinden yanayız. İnsanların doğaya gelirken yanlarında egolarını getirmemelerini gerektiğini savunuyoruz. Mobil evler minimalist yaşam olarak kullanıldığında her zaman güzel olacaktır” diye konuştu.
MURAT YILDIZ: “DOĞANIN TINY HOUSE’LARA İHTİYACI VAR”
Panelde bir konuşma yapan TÜMEVSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yıldız, “Kıymetli katılımcılarımızın çalıştayımızla ilgili bildirdiği görüşlerin gerçekten bizler için çok kıymetli olduğunu ifade etmek istiyorum. Tam olarak bu çalıştayımızın, TÜMEVSİAD’ın ve sektörümüzün hedeflediği konunun insanları ve toplumu bilinçlendirmek olduğunu belirtmek istiyorum. Burada da Güven Bey’in örnek verdiği gibi bu bilinci oluşturmaya erkenden başlamak gerekiyor. Yani bir an önce bir mobil eve sahip olacağız. Doğayı tahrip etmeden minimal bir bütçe ile çocuklarımızın doğada büyümesini sağlayacağız. Tiny houselar doğa dostu projelerdir. Mobil ev projelerinde şebekeden enerji almayıp, güneş enerjisi kullanıyoruz. Arıtma noktasında da şu anda çok ciddi çalışmalar yapılıyor. Şu an arıtma sistemlerimizi oluşturduk ve bu sistem tüm atık sularımızı arıtıyor. Ayrıca arıttığımız bu sularla sulama yapabiliyoruz. Tiny houselar güneş enerjisi sistemlerini de çok destekliyor. Şu anda binlerce mobil evimizin üzerinde güneş enerjisi sistemleri var. Mobil ev sektörünün avantajları doğaya sunduğu katkılar kadar insanlara özgür bir şekilde hareket etme kabiliyeti de sağlıyor. Bugün sahip olunan bir mobil evi isterseniz Longoz Ormanlarına, Çatalca’ya veya farklı bir yere rahatlıkla götürebiliyorsunuz. Mobil evlerimiz şu an insanlarımızın bütün ihtiyaçlarını karşılıyor. Bizim geleceğimiz doğa ve bizim sektörümüzün geleceği doğadır. Ben doğanın tiny housealara ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle TÜMEVSİAD ve sektör temsilcileri olarak doğamızı yıpratmadan ve doğaya her zaman saygılı bir bakış açısıyla kararlar almaya devam edeceğiz” ifadelerini kulla
YUSUF CAN KOÇU: “MOBİL EVLERİN ÇOĞUNDA GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ YER ALIYOR”
Güneş enerjisi sistemlerinin mobil evlerdeki kullanımıyla ilgili bilgiler veren YCK Solar Genel Müdürü Yusuf Can Koçu, “Mobil evlerin çoğunda güneş enerjisi sistemleri yer alıyor. Çünkü mobil evler elektrik şebekelerine bağlı olmadıklarından dolayı, tamamen kendi enerji bağımsızlığını sağlamak için güneş enerjisi sistemlerini kurmak zorunda oluyor. Biz doğadan gelen enerji ile mobil evlerin enerjisini sağlamış oluyoruz. Güneş enerjisi sistemleriyle insanların mobil evlerde doğayla iç içeyken elzem olan ihtiyaçları karşılanabiliyor. Güneş enerjisi doğada yaşam, sağlıklı yaşam ve karbon ayak izini azaltmada önemli bir etken olarak karşımıza çıkıyor. Ülkemizin coğrafi konumu nedeniyle çok fazla güneş alması da güneş enerjisi yatırımlarında çok hızlı geri dönüşler alınmasına olanak sağlıyor” şeklinde konuştu.