Sıfır Karbon Binalar İnşa Etmek Mümkün

Küresel çapta emisyonların 1/3’ünden binalar sorumlu. Binalar yaşama ve doğaya daha saygılı olabilir mi?
Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu
Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu‘nun yedincisi 22 Kasım tarihinde, İstanbul Taksim’de gerçekleştirildi. WRI tarafından gerçekleştirilen sempozyumu sabah saatinde başlayarak 5 oturumda akşam saatine kadar devam etti.
Yerli ve yabancı kurum, kuruluş ve uzmanın katılımıyla gerçekleştirilen sempozyumun paydaşları içerisindeki yabancı misafirlerin kendi ülkelerindeki uygulama örnekleri, katılımcıların en dikkatini çeken bölümleri oluşturdu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Orhan Demir’de ik oturumda İstanbul’daki emisyonu düşürmeye yönelik hedeflerden var olan güncel durumdan bahsetti. İstanbul ulaşımı ve bunun sebep olduğu emisyon ve ulaşım politikalarını katılımcılara aktaran Orhan Demir, raylı sistem ulaşımlarına ağırlı verecekleri bir politika izlediklerini belirtti.
Sıfır Karon Binalar
Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu‘nun öğleden sonraki ilk oturumu katılımcılarından, WRI Kentsel Verimlilik ve İklim Yöneticisi Dr. Meltem Bayraktar, insan sosyal hayatı için önemli bir olgu olan ama bir o kadar da çevresel bir olgu olan binalara ve bunun daha çevre duyarlı modellerine değindiği önemli bir sunum yaptı.
Kentsel dönüşüm, beton ve çarpık şehirleşme gündemine sıkışmış olan İstanbul gayrimenkul piyasasına ve tüm yurda yeni bir yapı vizyonu oluşturacak Dr. Meltem Bayraktar, küresel emisyonların 1/3’ünü binaların oluşturduğu, şehir ölçeğindeki emisyonların da büyük kısmının binalar kaynaklı olduğunu belirtti.
Enerji verimliliği en yüksek olan (enerji ihtiyacı en az düzeyde) ve kalan enerji ihtiyacını karbon içermeyen kaynaklardan sağlayan ve yıllık işletme dönemi sera gazı emisyonları net sıfır veya negatif olan bina modeli olan sıfır karbon binalar inşa etmek bazı değişiklikler gerekiyor. Çatısında solar panel bulunan, enerjiyi transformasyonu için kollektör’ü olan, enerjisini depolayabilen, ısıtma ve soğutmasını toprak kaynaklı sağlayabilen, jeotermal ve rüzgar bazlı üretim ile enerjisini üreten binalara geçiş ile şehirlerin emisyon oranını aşağılara çekmenin mümkün olduğunu aktaran Dr. Meltem Bayraktar, günümüz mevcut teknolojisi ve tasarım yöntemleri ile enerjiye en az ihtiyaç duyan sıfır karbon binalar tasarlamanın mümkün olduğunu aktardı.
Sıfır karbon binaların dünyadaki örneklerini, sıfır karbon bina yapmaktaki engelleri belirten Meltem Bayraktar, bu engelleri aşmak için tüm paydaşları ve üzerilerine düşen sorumluluklara değinerek sunumunu tamamladı.
