Bina Güçlendirme Nasıl Yapılır?
Bayrakcı Metal Yönetim Kurulu Başkanı Tunahan Bayrakcı, eski yapı stoğunun dönüştürülmesi noktasında, bina güçlendirme hakkında bilgi paylaştı.
Tunahan Bayrakcı: “Riskli bir bina için doğru güçlendirme çalışmaları yapılırsa yıkılıp yeniden yapılmış bir bina kadar sağlam olur. Ancak burada bir parantez açmakta da fayda vardır ki bu durumun her bina için ne yazık ki geçerli olmadığı.” yorumunda bulundu. Bu noktada; bina güçlendirme nedir, bina güçlendirme nasıl yapılır, bina güçlendirme teknikleri (yöntemleri) nelerdir, bina güçlendirme faydaları nelerdir, bina güçlendirme maliyeti/fiyatları ne kadardır? gibi soruları cevaplarını Tunahan Bayrakcı’dan öğreneceğiz.
Deprem kuşağında yer alan Türkiye’de hala yeterli deprem güvenliği taşımadığı bilinen pek çok bina bulunuyor. Özellikle 90’lı yıllardan önce yapılan binaların çoğunda yer alan deniz kumu, binaların deforme ve korozyona (paslanma) uğramasının en büyük nedeni. Bu sebeple 2012 yılında çıkarılan ‘6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’ herkes tarafından yaygın kullanımı ile bilinen adı “kentsel dönüşüm yasası” depremde riskli olan binaların yıkılıp yeniden yapılmasını hızlandırdı. Bu konuda herkesin az çok bir bilgisi olsa da 2014 yılında çıkartılan yönetmelikle yapımı kolaylaşan bina güçlendirme hakkında pek çok vatandaşın bilgisi yok. Bu nedenle de eski binalarda oturanlar, binalarını depreme dayanaklı hale getirmenin tek yolunun kentsel dönüşüm olduğunu düşünüyor.
Peki, bu durum ne kadar doğru? Bina güçlendirme çalışmaları bir binayı depreme dayanıklı hale getirmek için yeterli midir?
Bina Güçlendirme Nedir, Ne İşe Yarar?
Bina güçlendirme, zamanında depreme dayanıklı şekilde yapılmayan ya da zamanla deforme olmuş yapıların çökmesi veya yıkılmasını önlemek amacıyla çeşitli teknik ve yöntemler kullanılarak deprem gibi doğal afetlere karşı güçlendirme ve yenileme çalışmasıdır. Bina güçlendirme aşamasında çelik ya da betonarme binaların kolon, kiriş, rüzgar bağlantıları ve tabliye alanları gibi gerekli görülen kısımlarına kimyasallar ve çelik malzemeler yardımıyla sağlamlaştırma çalışmaları yapılır.
Ayrıca kimi zaman genç yaştaki binalar dahi temelden ya da doğal afetten kaynaklanan kimi sebeplerle onarılması gerekir. Bu nedenle de bina güçlendirme hizmet ve yöntemlerine ihtiyaç duyulabilir ve bu sağlamlaştırma çalışmalarıyla da bina yıkılmadan belli önlemlerle kolaylıkla güçlendirilebilir.
Aynı zamanda yapı güçlendirmesi, binanın yıkılıp yeniden yapılmasına karşın daha az maliyetlidir. Kimi zaman binanın boşaltılmasına dahi ihtiyaç duyulmadan yapılması mümkündür.
Bina Güçlendirme Nasıl Yapılır?
- Bina için riskli olup olmadığına dair tespit çalışması yapılır. Tespit sonuçları bina riskli, bina riskli değil veya güçlendirilmeli kimi kategorilere ayrılır. (Bu durum her bir yapıya göre değişmektedir. Ama biz burada bina güçlendirmelidir şeklinde bir tespit yapılmış gibi varsayım yapacağız.)
- Yapı için risklidir güçlendirme yapılması gerektiği raporu verilir.
- 15 gün içerisinde bir itiraz durumu yoksa binanın riskli olduğu kesinleşir.
- SPK lisanslı bir değerleme firmasından değerleme raporu alınır.
- Kat sahiplerinin 4/5’inin güçlendirme kararını onaylaması ve bina ortak karar protokolüne güçlendirme kararı aldıklarını beyan etmesi gerekir.
- Kat sahipleri ‘güçlendirme projesi’ hazırlatır ve proje dahilinde imar mevzuatı kapsamında ruhsat alınır. Çalışmalar başlatılır.
- Güçlendirme iki şekilde yapılmaktadır. Bu taşıyıcı sistemlerinin bütününü ele alan bir güçlendirme sistemi olabileceği gibi sadece belirli bölgelerin güçlendirilmesini de kapsayabilir.
- En çok tercih edilen yöntem kiriş ve kolon mantolamadır. Ancak bu uygulama her yapı için geçerli değildir. Çünkü her bina için kolon mantolama tekniği uygulanamaz, binaların depreme ve darbelere karşı verdikleri titreşim hareketleri göz önüne alınır ve yapılacak uygulama ancak gerekli analizler sonrasında belirlenebilir.
- Temelle zemin arasında uyumsuzluk varsa bunlar düzeltilir, gerekirse yapıların içinde duvarlara da müdahale edilir.
Hangi Yapılar için Güçlendirme Yeterlidir?
Öncelikle bir yapının güçlendirme mi yapılacağı yoksa yıkılıp yeniden mi yapılacağı kararı çeşitli analizler sonucunda verilmektedir. Ayrıca inşaat mühendislerine göre bu aşamada verilecek kararı etkileyen bir diğer husus da yıkım ve güçlendirme maliyeti karşılaştırmasıdır. Eğer bir yapının güçlendirme maliyeti yıkılıp yeniden yapılma maliyetinin %40’ını aşmıyorsa o zaman yapılması gereken güçlendirmedir. Ancak bu konuda da özel bir durum vardır ki tarihi binalarda maliyet hesabına bakılmaz ve güçlendirme yapılır
Bina Güçlendirme Faydaları Nelerdir?
- Bina güçlendirme maliyeti ve yapım süresi azdır.
- Çoğu zaman binalar boşaltılmadan dahi sağlamlaştırılabilir.
- Kentsel dönüşümde olduğu gibi evlerin metrekarelerinde küçülme yaşanmaz.
- Binalar doğal afet gibi deprem riskine karşı korunur.
- Çevre kirliliği, yıkımda ortaya çıkabilecek iş kazaları gibi riskleri de minimize eder.
Bina Güçlendirme Yöntemleri Nelerdir?
Binalarda güçlendirme çalışması yapılırken genellikle beton, karbon fiber ya da çelik malzemeler kullanılır. En çok betonarme bina güçlendirme ile çelik güçlendirme tekniği tercih edilir. Ancak bilindiği gibi bina güçlendirme teknikleri çok çeşitlidir. Bunlar arasından en yaygın olarak yapılan kolon ve taşıyıcı kolon güçlendirme yöntemidir. Özellikle de eski betonarme binalarda kullanılan çelik mantolama (güçlendirme) sistemi ile kolon güçlendirme (mantolama) şekli oldukça avantajlıdır. Yine karbon fiber (fiberbond) uygulamaları ile bina güçlendirme tercih edilen başka bir sistemdir. Dediğimiz gibi tüm bu yöntemlerin hangi yapılara uygulanacağının doğru karar verilmesi oldukça önemlidir.İşte en sık kullanılan bina güçlendirme yöntemleri şunlardır:
- Mantolama veya gömlek geçirme
- Yeni ve eski betonları kaynaştırma
- Kolon mantolama
- Çelik mantolama
- Kanat ekleme
- Betonarme mantolama
- Epoksi enjeksiyonu (Çatlakları doldurma ve su geçirmesini önleme)
Çelik Güçlendirme Hangi Alanlarda Kullanılır?
- Bina çelik güçlendirme
- Kolon çelik güçlendirme
- Kiriş çelik güçlendirme
- Çelik Konstrüksiyon (iç link) güçlendirme
- Çelik ara kat-asma kat (iç link) güçlendirmeden betonarme ve çelik yapılara kadar çeşitli alanlarda kullanılır.
Betonarme yapıların dışında çelik yapılara da zamanla çelik güçlendirme işlemi yapılması gerektiği unutulmamalıdır. Periyodik aralıklarla yapılacak çelik güçlendirme çalışmaları, çelik yapılarda çıkabilecek herhangi bir kazanın önlenmesini ve tedbir alınması sağlayacaktır.
Bina Güçlendirme Maliyeti / Fiyatları
Bina güçlendirme fiyatları yapının cinsine ve işin büyüklüğüne göre değişiklik gösterecektir. Yapı güçlendirme maliyetinin hesaplanabilmesi için kolon güçlendirme, zemin güçlendirme, kiriş güçlendirme gibi hangi alanlara sağlamlaştırmalar yapılacağı ile ilgili gerekli analizlerin yapılması gerekmektedir. Aynı zamanda çelik güçlendirme fiyatları da kullanılacak çeliğin kalitesine, projenin metrekaresine, işçilik giderlerine göre belirlenebilmektedir. Çelik yapı ve bina çelik güçlendirme firmaları arasında işinde uzman ve profesyonel kadrosuyla öncü olarak yer alan Bayrakçı Metal, bu alanda size en dayanıklı ve kaliteli hizmeti vereceğinden emin olabilirsiniz.
Bu nedenle bina güçlendirme ne kadar sürer, bina güçlendirme, çelik kolon ve taşıyıcı kolon güçlendirme fiyatları nedir? konusunda ayrıntılı bilgi almak için talep@bayrakcimetal.com.tr adresinden veya “İletişim” bölümünden bizimle irtibata geçebilirsiniz. Başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin her tarafına hizmet vermekteyiz.
Bayrakçı Metal Bina Güçlendirme Alanındaki Çalışmalarımız şunlardır:
- Çelik Kolon Güçlendirme
- Çelik Kiriş Güçlendirme
- Çelik Zemin Güçlendirme
- Çelik Konstrüksiyon Güçlendirme
- Çelik Bina Güçlendirme
- Bina Çelik Güçlendirme
- Fabrika Çelik Güçlendirme