Yazlıkçılar için en iyi yatırım aracı yalıtım!
Havaların ısınması ve okullar için yaz tatilinin yaklaşması, kış boyu kapalı kalan yazlıkların açılma zamanının geldiğini hatırlatıyor. Özellikle rutubetin yoğun olduğu bölgelerdeki yazlıklar, yeniden kullanıma başlamadan önce bakım istiyor. Yazlıklara her yıl sil baştan bakım yaptırmak ise hem masraflı hem de yorucu… Aslında tüm bu yıllık bakım rutininden bunalanların atacakları doğru birkaç adım ile uzun yıllara yayılacak bir konfora sahip olabileceklerini söyleyen İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, “Atılması gereken adımların başında yazlıklara bölgenin şartlarına uygun yalıtım yaptırmak geliyor. Yalıtım sayesinde yaz aylarında artan klima kullanımından kaynaklı yüksek elektrik faturalarını da yarı yarıya düşürmek mümkün” dedi.
Güneşli havalarla birlikte tatil planları yapılmaya başlarken yazlıklara geri dönüş hazırlıkları da hız kazanıyor. Tatilcilerin yazlıklarında keyifli, konforlu ve kaliteli zaman geçirebilmesi için önerilerde bulunan İZODER Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, “Yıllık rutin yazlık bakımına başlamadan önce ilk önerimiz yazlıklarının güvenliğinden emin olmaları. Eski bir binaysa çok fazla korozyona maruz kalmış olabilir. Eğer yapı güçlendirme ile güvenli hale getirilebilecek ise bu yol seçilmeli. Güçlendirme yapılamayacak binalar ise yıkılıp tekniğine uygun olarak yeniden yapılmalı. Yazlıklarda oluşmuş küf, nem gibi sorunlar için boya badananın geçici bir çözüm olduğu ve sürekli tekrarlanması gereken bu işlemin hem yorucu hem de maliyetli olduğu unutulmamalı. Yazlıklara ısı yalıtımı yaptırmak küf ve nem gibi olumsuz koşulları ortadan kaldırmanın en etkili yolu. Yazlıklarda çatı katları da çok kullanılan bir alan. Tavan ve dış duvar birleşimlerindeki köşelerde su izleri, sıva kabarıklıkları ve yapısal çatlak varsa bu durum ısı yalıtımı ve/veya su yalıtımı eksikliğini gösterir. Yazlıkların çatılarında da doğru su ve ısı yalıtımı mutlaka yapılmalı” dedi.
Yazlık deyip geçmeyin!
Yazlıkların sürekli yaşanan binalarla aynı anlayışla inşa edilmesi gerektiğine dikkat çeken İZODER Başkanı Emrullah Eruslu; “Bu noktada bir yazlık satın alırken ya da kiralarken günlük hayatımızı sürdürdüğümüz bir evden ne bekliyorsak yazlıktan da onu beklemeliyiz. Kurallarına uygun inşa edilmiş ve standartların gereklerine uygun şekilde yalıtımı yapılmış yazlıklar bakım masrafı ve stresini bitirme noktasında önemli rol oynuyor. Ülkemizde ısı yalıtımı daha çok kış ve soğuk ile ilişkilendirilse de ısı yalıtımı evlerimizi hem soğuk hem de sıcak hava kaynaklı olumsuzluklardan koruyor. Ülkemizde özellikle yakın tarihte inşa edilmemiş çok sayıda yazlıkta maalesef yalıtım bulunmuyor. Yasa gereği zorunluluk olduğu için yapılan bazı yanlış yalıtım uygulamalarında ise doğru kalınlık seçilmeyip uygulama doğru yapılmayınca istenilen sonuçlar alınamıyor” diye konuştu.
Yalıtımla elektrik faturalarında tasarruf edin
Yalıtımın yazlıkları da sağlık açısından büyük tehlike olan küf ve nemden koruyup sağlıklı ve konforlu yaşama alanları yarattığını söyleyen Emrullah Eruslu, “Yazlıklarda sıcak havadan korunmak için çalıştırılan klimalar, vantilatörler yüksek elektrik faturalarına sebep olup keyif kaçırabiliyor. Küresel ısınma kaynaklı sıcaklık artışlarının artık hayatımızın bir parçası haline gelmeye başladığını görüyoruz. Doğru malzeme, doğru kalınlık ve doğru işçilikle yapılmış yalıtım, ortamın havasını koruduğu için gereksiz enerji tüketimine engel oluyor ve soğutma masraflarını düşüyor. Yazlık konutlarda dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise ses yalıtımı. Rahatsız edici gürültüler tatilin keyfini kaçırabilir. Dışarıdan gelen sesleri minimize etmek için mutlaka ses yalıtımı yaptırılmasını öneriyoruz. Ayrıca olası bir yangında can ve mal güvenliği için yangın yalıtımı tedbirleri de göz ardı edilmemeli. Yaz ve kış; enerji verimli, sağlıklı, güvenli ve konforlu yapılarda yaşamak için ısı, su, ses ve yangın yalıtımı yaptırmak en kârlı yatırım diyebiliriz” diyerek açıklamalarını bitirdi.