Emlak İlan Sitelerinin Artırılmış Gerçeklik Yarışı

3D Gözlük ile ile teknoloji bilinirliği kazanan sanal gerçeklik veya artırılmış gerçeklik teknolojisi, gayrimenkul sektörü tanıtımında etkili bir teknoloji olduğu ve firmalarda kullanım alanı bulduğuna, yeri geldiğinde değiniyoruz. Emlak ilan siteleri de bu anlamda bir rekabet içerisinde. Bu rekabetin ve uygulana teknolojinin kazananı elbette kullanıcı.
Sahibinden
Sahibinden.com, ilan detaylarının bulunduğu kısımda, ilana ait dairenin bulunduğu adresin sokak görünümünü, çok uzun zamandır olmasa da kullanmaya başlayan ilk ilan sitesi oldu. Sokak görünümü teknolojisi esasında kendilerinin ürettiği bir teknoloji değil, Google’un haritalarında kullanıma sunduğu”street view” in kendilerine uyarlaması şeklinde kullanıma sundukları bir inovasyon. Bu sayede, ilana ait sokağı 360 derece görebiliyorsunuz.
Hürriyet Emlak
Hürriyet Emlak‘ta Google street view görünümü ile ilana ait sokak görünümünü 360 derece görme olanağı sağlıyor. Ayrıca, geçen hafta basına yansıyan açıklamalarında, Hürriyet Emlak ve Google işbirliğine gittiklerini bildirdiler. Bu iş birliği konusu ise, dijital pazarlamacıların yakından bildiği bir konu üzere Google reklamları (SEM). Emlak ofisi üyelik paketine oranla, ilan bölgesi içerisinde, ilan arayan kişilere üye emlak ofisileri ilanlarının Google reklamı olarak gösterilmesi üzerine ilerliyor. Web 3.0, yani semantik web döneminin Remarketing fırsatının hizmet olarak kullanıcıya sunulması yani. Aynı haberde, ilana konu dairenin içerisinin de 360 derece görülebileceğine değiniliyor.
Milliyet Emlak
Piyasanın üçü büyüğü diyebileceğimiz ilan sitelerinin birinde yapılan bir yeni hizmete diğerinin kayıtsız kalması düşünülemez elbette. Milliyet Emlak‘ta artık ilana konu dairelerin içerisinde odadan odaya gidebilir, bulunduğunuz odayı 360 derece inceleyebilirsiniz. Cuma günü web sayfalarından duyurduğu haberle, kullanıcılarına bu kolaylığı sunmaya başlayan Milliyet Emlak VR uygulaması oldukça etkileyici ve daire içerisinde gezinimi sorunsuz.
Emlak ilan sitelerindeki bu teknoloji yarışını görünce sanal gerçeklik, veya artırılmış gerçeklik olarak tarif edilen bu teknoloji, gayrimenkul sektörünün her alanında kendisine kullanım alanı bulacak gibi görülüyor. İnşaat firmaları içerisinde bu sanal gerçeklik ile proje tanıtımına başlayan DKY inşaat’ın haberini yapmıştık. DKY inşaat, Kağıthane’deki projesi DKY ON‘un kat ve daire seçeneklerini sanal gerçekliğe taşıyarak, satış ofislerine gelenlere deneyleme fırsatı sunmaya başlamıştı.
AR Pandora
Sanal gerçekliği kullananlar olduğu kadar, sanal gerçeklik veya artırılmış gerçeklik teknolojisini uygulayan yerli girişime de sahibiz. İtü Teknokent’te kurulan AR Pandora, yerli girişimcilerimiz tarafından sanal gerçeklik üreten bir teknoloji firması. Ar Pandora kurucularından Alper Güler, Amerika’da ve Azerbaycan’da mimari ve gayrimenkul firmaları için artırılmış gerçeklik uygulamaları gerçekleştirdiklerini, görsele hitabeden bir ürün olduğu için gayrimenkul sektörünün bütün alanlarında kullanım alanı bulabildiğinden bahsetti.