5. İnşaat Yönetimi Zirvesi “Yapı Bilgi Modellemesi” (BIM) Odağında Gerçekleştirildi

İstanbul Proje Yönetimi Derneği organizasyonu olan 5. İnşaat Yönetimi Zirvesi, İTÜ Mimarlık Fakültesi Taşkışla Kampüsünde gerçekleştirildi. Sabah başlayan program paneller halinde sektör paydaşları, akademisyenler ve firma temsilcileri katılımcıları ile akşama kadar devam etti.
inSuppliers Kurucusu, Yüksek Mimar Güliz Fiş‘in açılış konuşması ve sunuculuğunu yaptığı “5. İnşaat Yönetimi Zirvesi“nde sırasıyla; zirvenin organizatörü, İstanbul Planlama Yönetimi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Selcan Gürsu ve Zirvenin Proje Yöneticisi Sedat Mança sırasıyla açılış konuşmalarını gerçekleştirdi.
İTÜ Arı Teknokent Müdürü Prof. Dr. Atilla Dikbaş – Mimarlık Eğitimi Nasıl Evrildi?
İTÜ Arı Teknokent Müdürü Prof. Dr. Atilla Dikbaş, paneller öncesinde sahne alarak inşaat sektörüyle birlikte mimarlık eğitiminin nasıl evrildiğini konu alan sunumunu gerçekleştirdi. Kariyerinde teknolojinin yer aldığı süreçleri aktaran Atilla Dikbaş, eğitim modelindeki eksikler üzerine gerçekleştirdiği sunumunu tammaladı.

Hızla dönüşen sektörde girişimler ve var olan oyuncular
Zirvenin ilk panelinin moderatörlüğünü yapan Prof. Dr Atilla Dikbaş‘ın sahne konuğu, proptech alanında çalışmalar yürüten ve bu alanda paneller gerçekleştiren, EurAsia Proptech Initiative kurucusu Mete Varas sektördeki teknoloji girişimleri hakkında bilgi verdi. Gayrimenkul ve teknolojinin birlikte kullanılması yönünde ve bu şekilde ortaya çıkan girişimlerin tanıtılması konusunda öncü rol oynayan Mete Varas, teknolojinin gayrimenkuldeki iş modellerini nasıl değiştirdiğini, ortaya çıkan yeni girişimlerden örnekler vererek aktardı.

inşaat sektörünün teknoloji dönüşümü-inşaat 4.0’a yolculuk
Öğleden önceki son panelde inşaa sektörü ve teknolojiyle dönüşüm konuşuldu. YTÜ Üniversitesi Yapı İşletmesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Işık‘ın moderatörlüğünü yaptığı panelde TAV Constraction Tasarım ve Mühendislik Direktörü Ahet Çıtıpıtıoğlu, ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dç. Dr. Onur Behzat Tokdemir ve Turner International Yapı Müdürü Göksel Boyacıoğlu katıldı.
İnşaat sektöründe Yapı Bilgi Modellemesi kullanımı (BIM)nin ana temayı oluşturduğu zirvenin inşaat sektöründe teknoloji kullanımı kullanımı konusunda sırasıyla bilgi veren panel katılımcılarından Ahmet Çıtıpıtıoğlu, teknoloji kullanımı ile veri yönetimi üzerine ağırlık vererek sunumunu gerçekleştirdi. Veri işlemedeki eski model çalışma ile süreçlerin nasıl uzadığı, teknoloji kullanımı verimin artırılması ve zaman tasarrufuna değinen Ahmet Çıtıpıtıoğlu, çalışma hayatı içerisindeki örneklerle anlam teknoloji kullanımının önemini ortaya koydu.
Dç. Dr. Onur Behzat Tokdemir, üniversite ortamında inşaat sektöründe uygulamaya çalıştıkları yapay zeka uygulamalarından örnekler verdi. Mühendis ve mimarların ülkenin geleceği için önemine vurgu yapan Tokdemir, üniversitede öğrencileriyle yapay zeka kullanımı üzerine yapmış oldukları örneklerden bilgiler verdi. Bir öğrencisinin yapmış olduğu yüz tanıma ve duygu tanıma yazılımının, inşaat çalışanını anlama ve olası riskleri hesap etme noktasında ne denli önemli bir çalışma olduğu noktasında bilgi verdi. Türk üniversitelerinin dünya üniversitelerine göre çok eksik bütçe ile yeni bir şey ortaya çıkamaya çalıştığını belirten Tokdemir, binanın içerisindeki verinin yönetilmesi ve kullanılmasının, süreçlerin hızlı ve doğru yönetilmesi için çok önemli olduğunu belirtti.
TURNER International Yapı Müdürü Göksel Boyacıoğlu, dünyadaki robotik teknolojilerinden örnekle göstererek inşaat sektöründeki robotik süreçleri ele aldı. Tek başına BIM’ın yeterli olmadığı, bu aşamada görselleştirmeye ihtiyacı ile bu sürecin yönetildiği ve entegre BIM ile sürecin doğru yönetilmesi gerektiğinin altın çizdi. Ortaya çıkan verinin robotlar ile işlenmesi ile çalışma süreçlerine aktarıldığını belirten Boyacığlu, “Bir robotun duygusu yok, motivasyonunu artırmak için ekstra bir şeye gerek yok. Ona veriyi veriyorsunuz o veriye birlikte sahadan veriyi toplamaya çalışıyor. Oyüzden teknoloji ve robotik süreçlerle insanın çalışmadan çekilmesi gibi gibi bir şey yok, insan faktörü her zaman olacak” yorumunda bulundu.
Prof. Dr. Arda İnceoğlu Sunumunu Yaptı
Öğleden sonraki ilk konuşmacı olarak sahne alan, MEF Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof Arda İnceoğlu, “Eğitimde Dönüşüm” üzerine gerçekleştirdiği sunumunda, Dünyadaki eğitim ve mimari uygulama örnekleri ile öğrenim uygulamalarında dönüşümü ele aldı.

İklim Değişikliği Perspektifinden inşaat Sektörü Paneli
1İnşaat Danışmanlık Kurucusu Cem Kafadar’ın moderatörlüğünde, Altensis Kurucu Ortağı Dr. Emre Ilıcalı, Türkiye Müteahhitler Birliği Genel Sekreteri Hasan Yalçın ve Türkeco İnşaat Proje Müdürü Katya Kaya panelin konuşmacıları olarak yer aldı.
İklim değişikliği odağında inşaat sektöründeki yeşil dönüşümü ele alan panelde sırasıyla söz alan konuşmacılar, yeşil bina, sıfır enerji bina gibi terimlere açıklık getirdi; dünyada ve Türkiye’deki uygulama, mevzuat ve saha çalışmalarına yönelik bilgi verdi.
Panelde ilk olarak söz alan Katya Kaya, Avrupa Birliği Komisyonun yayınladığı “Avrupa Yeşil Mutabakatı” ile konuşmasına başladı. Avrupa Yeşil Mutabakatıyla birlikte tüm kıtada sera gazı emisyonlarını 2030’a kadar %25 azaltmayı ve 2050’ye kadar iklim nötür olmayı hedeflediğini belirtti. Bu bağlamda bazı yaptırımların geldiğini belirten Kaya, Avrupa’nın coğrafya ve ticaret paydaşlarıyla birlikte bu yaptırımlar içerisinde hareket etmesi yönünde gayret gösterildiğini belirtti. Kaya: 30 yılda sera gazı salınımlarımız yüzde %30 arttı. İnşaat sektörü bunun temelini oluşturuyor. Sektördeki sera gazı salınımı %40’tan fazla. Avrupa Yeşil Mutabakatıyla beraber Birleşmiş Milletler’in koyduğu sürdürülebilirlik hedeflerindeki 17 maddenin büyük çoğunluğu inşaat sektörünü ilgilendiriyor. İnşaat sektöründe bu hedeflere ulaşmak için çalışmalara başlandı” bilgisini paylaştı.
Türkiye’deki müteahhhit firmaların yeşil dönüşümdeki faaliyetlerini anlatmak için söz alan, Türkiye Müteahhitler Birliği Genel Sekreteri Hasan Yalçın: ” Türkiye Müteahhitler Birliği üyesi 125 firma, Türkiye’de yapılan altyapı yatırımlarının %70’ini, yurtdışında yapılan Türkiye’nin portföyündeki işlerin %90-95’ini gerçekleştiriyor. Yurtiçi ve yutdışında büyük çaplı projelere imza atan bu firmalar, iklim veya dünyadaki her hangi akımla ilgili olarak gelişmeleri takip etmek durumunda. İklim değişikliği günümüzdeki en güncel konu. Müteahhit firmalarımızın en çok iş yaptığı Avrupa Birliği coğrafyasındaki faaliyetlerini ve Türk Müteahhitlik Sektörünün dünyadaki unvanını korumalıyız. Her yıl yayınlanan dünyadaki en büyük 250 müteahhitlik firması listesinde ortalama 40 şirketimiz yer alıyor. Eğer çevre konusunda atılacak adımların gerisinde kalır ve gelecek hakkında öngörüde bulunamazsak çevre kaygısının ötesinde büyük bir pazar, ihracat ve istihdam geliri kaybediyor oluruz. Biz STK olarak bu bakış açısıyla kendimizi konumlandırıyoruz” yorumunda bulundu.
Panelde söz alan Dr Emre Ilıcalı, sektördeki yasal mevzuatların ve teşviklerin esasında yeterli olduğu yalnız uygulamada yaşanılan dirence vurgu yaptı. Yeşil dönüşümün bir sosyal sorumluluk gibi görülmekten çıkarılıp bir kriz olarak ele alınarak mecburi olarak uygulamaya sokulması gerektiğini belirtti.
İşte Proje Yönetimi Olarak Alev Akın ve Melike Cesur sunum yaptı
Proje yönetimi ve süreçler konusunda “Çevik Yaklaşım” modelini aktaran Alev Akın ve Melike Cesur, başlıklar halinde inşaat sektöründeki eski uygulama modelleri ve günümüz ve gelecekteki dönüşümü ele aldılar. Bir iş süreç yönetimi gerçekleştiren İşte Proje Yönetimi çalışmalarını BIM teknolojisinin uygulanması ve uygulamadaki eksikleri ve sahadaki örneklerden bahsettiler.
Petra ürünlerinin dijital dönüşümü
Zirvenin sponsorlarından, Petra Floring Kurucu Ortağı Özden Başıbüyük ve BIM Nesne Kurucusu Furkan Bey, yapı ürünleri odağında yapı bilgi modellemesi konusundaki süreçleri ve Petra ürünlerinin dijitale taşınmasını konu alan bir panel gerçekleştirdi.

Finansman Modelleri ve Erişim İmkanları Paneli
Prof. Dr. Hüsnü Murat Günaydın‘ın moderatörlüğünü yaptığı İnşaat sektöründe finansman paneline ING Bank Tüzel Krediler Tahsis Müdürü Barış Üstün, ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Prof. Dr Selin Gündeş panelist olarak katıldı.
İnşaat sektöründe finansmanı, eski ve yeni uygulamalar eşliğinde aktaran Barış Üstün, Türkiye’deki ekonomi çerçevesi içerisinde bir gösterge çizdi. Uluslararası Banka bünyesi içerisinde globalde ve Türkiye’deki finansman şekillerini ve kriz yönetimini aktardı. Finans sektörünün fiziki yapıdan fiziksel olmayan bir yapıya, firma ve girişimlerin finansman temininde, banka dışı finans modelleri ile fon sağlaması konusunda bir sürecin yaklaştığın aktardı.
Altyapı ve ulaşım projelerinin fonlanması konusunda dünya ve Türkiye’deki örneklerinin akademik çalışmasını yapan, Prof. Dr. Selin Gündeş; Önümüzdeki 30 yılda tüm dünyanın altyapı yatırım ihtiyacının büyük oranda artacağını söyledi. Nüfus artışı ve şehirleşmedeki artışın altyapı ihtiyacındaki tetikleyici argümanlar olduğunu belirten Gündeş, ekonomilerin büyümesi için altyapı projelerinin önemine dikkat çekti. Endüstrilerin çalışması için altyapı ihtiyacı, tedarik zinciri işlemesi için ise ulaştırma projelerine ihtiyacı ve atık yönetimi için atık projelerine ihtiyaç olduğunu belirten Gündeş, bunu sağlayamayan ekonomilerin büyüme potansiyelini tam olarak gerçekleştiremeyeceğini belirtti. Altyapı ve ve ulaşım projelerinde gereken büyük finansman gerektiren yatırımların yapılmasında KÖİ modellerinin tercihi ve geçiş ve sayı garantiler modelleri üzerine değindi.
Zafer Baysal Online katıldı
Türk inşaat sektörünün tecrübeli ismi, DAP Yapı CEO’su Zafer Baysal, zirveye online olarak katılarak zirvenin son sunumunu yaptı. Yerelde ve globalde inşaat sektörünü çok iyi tanıyan Zafer Baysal, inşaat sektörünün teknoloji, yönetim ve verimlilik odağında yarım saatlik bir sunum gerçekleştirdi. Program bu sunum sonrasında tamamlandı.