Aziz Torun’dan Veda Konuşması

GYODER, 24 Mayıs’ta yeni başkanını seçmek için sandığa gidecek. 4 yıldır başkanlık koltuğunda oturan Aziz Torun, seçim öncesi son kez basın ile bir araya gelerek veda konuşması yaptı.
GYODER Başkanı olarak son kez basınla bir araya gelen Aziz Torun, toplantıda sektörün bugünü ve yarınına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
15 TEMMUZ’UN FATURASI 30 MİLYON
15 Temmuz darbe girişimi gecesinde bombalanarak ağır hasar gören TBMM binasını dernek olarak 30 milyon TL’ye onardıklarını belirten GYODER Başkanı Aziz Torun, “15 Temmuz darbe gecesi bombalanan TBMM’yi biz dernek olarak onarmaya talip olmuştuk. “Milletin Meclisini Millet Yapar” kampanyası kapsamında meclisin tamir ve onarımını üstlendik. Onarım süreci büyük ölçüde tamamlandı. 30 milyon TL civarında bir maliyeti oldu. Dernekler genellikle borçla boğuşuyor olurken bir derneğin bu meblağ da bir sorumluluğu üstlenmesi örnek teşkil edilecek bir başarıdır. Bu konuda destek veren 32 firmaya teşekkür ediyorum” dedi.
FARKLI FİNANSAL ENSTRÜMANLAR GEREKİYOR
Gayrimenkul sektöründe farklı finansman modellerinin geliştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Aziz Torun, “Sat-yap anlayışının ötesinde yeni finansman modellerinin de geliştirmesi gerekiyor. Sadece satarak yapmaya yönelten bir model bizi üretimde kısıtlıyor. Günü kurtarma anlamında satalım-yapalım modelinden ziyade daha yeni enstrümanların geliştirilmesi gerekiyor. Yap-sat, yap-işlet-sat gibi…Yabancı kurumsal bir yatırımcıya ürün satmak istediğimiz zaman ürün eksikliği var. Kurumsal yatırımcılar bitmiş, işletmeye alınmış, getirisi somut olan otel, AVM ya da ofis gibi gayrimenkullere yatırım yapmak istiyorlar. Bunların yapılabilmesi için farklı finansman modellerine ihtiyaç var. Finansmanı kısıtlı sadece inşaat tecrübesi olarak bunları yapmamış mümkün değil. Gayrimenkul sertifikası ya da bir fonla işbirliği gibi farlı finansal enstrümanlar için şirketlerin şeffaf olması gerekiyor” diye konuştu.
ALTYAPI GYO’LARIN SAYISI ARTIRILMALI
Altyapı GYO’ların sayılarının artırılması gerektiğine dikkat çeken Torun, “ Türkiye’de çok önemli altyapı projeleri yapıldı. 3.Köprü, Avrasya Tüneli, 3.Havalimanı gibi… Bunları hepsi birer gayrimenkul yatırımıdır. Bundan dolayı bunlar altyapı GYO olarak tanımlandı, düzenlemesi de yapıldı. Belki de ilk örnek Başkent Doğalgaz Altyapı Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı izin alarak tescil edilmiş oldu. Bunların sayısının artması lazım. Büyük altyapı yatırımları için finansmana ihtiyaç var. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin tasarrufları kısıtlı. O yüzden yabancı yatırımcıları buralara çekmemiz lazım. Bunlar da yabancı yatırımcılar için önemli yatırım araçları. Ama bu şeffaf yapının sağlanması lazım” ifadesinde bulundu
KİMSE BORÇLA ÖLMEK İSTEMİYOR
Emlak Konut öncülüğünde başlayan ve GYODER’den de destek gelen 20 yıl vadeli konut satış kampanyası hakkında da değerlendirmede bulunan Aziz Torun, “240 ay uzun bir vade. Kimse borçla ölmek istemiyor. Belli bir talep var ama 10 yıla kadar vadeler daha fazla ilgi gördü. Kampaya kapsamında bir ayda 2 milyar TL ciro yakalandı. Gelen müşteriler 60 ay ya da 120 ayı tercih ediyor” diye konuştu.
FİYATLARDA ŞİŞME YOK ZAM KAPIDA
Kampanyanın 31 Mart’ta sona ereceğini hatırlatarak bundan sonraki süreçte de firma bazında kampanyaların devam edeceğini belirten Torun, “Bundan sonrası için de kampanyalar firmalar bazında muhakkak olacaktır. Ama hiçbir zaman bu kampanyalar fiyat şişirtilerek yapılmaması lazım. Bugüne kadar böyle oldu. Bu da firmaların fedakarlıkları ile gerçekleşti. Firmalar maliyetleri dikkate alarak fiyatları artırmaları zorunlu olacaktır. Ama benzeri kampanyalar yapılacaktır.
Talep var ama satın alma gücü ne kadar buna elverişli bu önemli. Biz bu kampanyalarla erişilebilirliği sağlıyoruz. Sektörde şişmiş fiyat yok. Kimse nasıl olsa satamayıp fiyatları mecbur düşürecekler diye düşünmesin. Asla böyle bir şey olmaz” dedi.
2017 SATIŞLARI 2016’NIN GERİSİNDE KALMAZ AMA ÇOK DA ARTIŞ OLMAZ
2017 satışlarında büyük bir artış beklemediğini belirten Torun, 2017 satışları 2016’nın gerisinde kalmaz ama çok da bir artış olmaz dedi.
ÜRETİCİLER BÜYÜKŞEHİRDE BULAMADIKLARINI ANADOLU’DA ARAYACAK
Önümüzdeki süreçte gayrimenkul üreticilerinin Anadolu’ya kayabileceklerini vurgulayan Torun, “Sektörde geliştiriciler arz ve talebi dikkate alarak kendi yönlenmelerini yapıyorlar. Nerede beklenen bir yoğun talep var üretimi oraya kaydırıyorlar. Gelecekte de bunu yapacaklar. Şehirlerde kayma olabilir. Anadolu’da yatırım yaygınlaşmış olacak. Geliştiriciler de büyükşehirlerde bulamadıkları talebi Anadolu’da arayacak” diye sözlerini tamamladı.
Habertürk