Hacettepe ‘Akıllı Kampüs’e Geçiyor
Hacettepe Üniversitesi dünyada az sayıda bulanan akıllı kampuslerinden birini hayata geçirmeye hazırlanıyor. İki yıldır proje üzerinde çalışan Hacettepe Teknokent böylelikle kendi enerjisini üreten bir ekosistem oluşturmayı amaçlıyor. Proje ilk kez 20-21 Nisan’da gerçekleşecek ‘4’üncü Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı’nda tanıtılacak.
Hacettepe Teknokent bünyesinde Haziran 2016’da bitmesi planlanan projede kampüsteki binalar kendi kendini temizleyecek, bütün park alanları enerji depolama alanları dönüştürülecek ve bu sayede bütün elektrik donanımlı araçları hızlı şarj etme imkânı sağlanmış olacak. Proje kapsamında tüm binalarda hava kontrol sistemlerine yer verilmesi ve su arıtma sistemlerin inşa edilmesi planlanıyor.
“Projemiz tüm dünyaya örnek olacak”
Hacettepe Üniversitesi Teknokent Genel Müdür Abdurrahman Güngör projede gerçekleştirilmesi öngörülen planları şu sözlerle açıklıyor:
“Danışman hoca ve öğrencilerimizle birlikte 100 kişinin üzerinde çalışan mevcut bu proje için. Yurt dışında örnekleri de var ama güneş enerjisi yerine nükleer enerji kullanılıyor. Bahreyn Üniversitesi’ne de danışmanlık yapıyoruz. Güneş enerjisi ile bütün kampüsü donatıyoruz. Bu sistemleri ‘pasif bina’ dediğimiz bir binaya bağlıyoruz, bu bina da kendi enerjisini kendi oluşturuyor ve kendi atığını kendi temizliyor. Duvar kalınlıkları yaklaşık1.20 santimetre. Katı atık, sıvı atık ayrı ayrı ayrıştırılıyor. Pis su temiz su olarak ayrıştıran bahçe sulama suyunu bile temin edebildiğimiz bir sistem. Güvenlik açısından giren çıkan araçların kontrolünde, araç tanıma sistemleri, aracı alttan tanıyarak içinde ne var ne yok gösteren bir yöntem de mevcut. 4. Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı bizler için çok önemli. İlk kez burada tam anlamıyla lansmanımızı yapacağız. Bu fuara 50’den fazla ülke katılıyor. Bu sayede tüm dünyaya örnek olacağız.”
Hürriyet