Kapalıçarşı’da restorasyon Damdan Başlıyor
Tüm dünyada Türkiye’nin en tanınan tarihi yapılarından 555 yıllık Kapalıçarşı’da restorasyon başlıyor. Hem de en tartışılan yerinden yani çatısından…
Fatİh Sultan Mehmet’in inşaatını başlattığı 1461’den bu yana 555 yılda sayısız deprem ve yangın atlatan, milyonlarca ziyaretçiyi ağırlayan Kapalıçarşı sonunda yenileniyor.
Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, konuyla ilgili Hürriyet’e konuştu. Projenin 5 yılda hazırlandığını belirten Demir, restorasyona da en çok tartışılan yerden, çatıdan başlayacaklarını kaydetti.
30 YIL SÜRER
Restorasyonun tamanının 10-20 yıl arası süreceğinin de altını çizen Demir, “Ama çatı bu yaz bitecek” dedi ve Hürriyet’e şunları anlattı: “Normalde bu kadar büyük bir tarihi eserin restorasyon projesinin yapılması, incelenmesi, kurula sunulması, kabul edilmesi 30 yıl sürer. Biz Kültür Bakanlığı’na önemini anlattık. Kapalıçarşı’nın kaldırılmış, inceltilmiş duvarları var. Yağmur yağınca kara kanallar tıkandığı için yukarıyı subasıyor. Rutubet var, nem var. Bu yapı için tehlikeli bir durum. Bazı kemerlerde kırılmalar, çökmeler başladı. Kültür Bakanlığı’ndaki bütün raportörleri İstanbul’a davet ettik. Tek kişinin Kapalıçarşı’nın projelerini hazırlaması, incelemesi mümkün değildi. Şimdi projemiz hazır ve restorasyona başlanıyor. Bu proje Kapalıçarşı’nın bütün problemlerini giderecek.”
TOPLAMDA 37 MİLYONLUK PROJE
“Mart ayı içinde çatı için ihale açacağız. Eski İl Özel İdaresi ve Fatih Belediyesi kaynaklarıyla12 milyonluk bir proje. Temel hedefimiz, Kapalıçarşı’yı yağmurdan, nemden, rutubetten, dış etkenlerden kurtarmak. Koruma Kurulu’nun onayıyla oluklar değişecek. Yağmur suyunun yeraltına alınması sağlanacak, altına izolasyon yapılacak. Çatı, kiremit ve kırma çatı olacak. ‘Kedi yolları’ dediğimiz, yürüme yolu olacak ama turistler çatıya çıkamayacak. İSKİ, altyapı çalışmalarına 35 milyon lira harcayacak. Merkezi ısıtma sistemi yapılacak, çatıda klima, TV anteni, WC olmayacak. Her şey yeraltın inecek. Esnaf daha önce nasıl çalışıyorsa, yüzyıllardır alışveriş ve ticaretlerini nasıl yapıyorlarsa yine öyle yapacaklar. Eşyalarını yine, turistlerin yürüme aksına engel olmadan dışarı bırakacaklar. Kapalıçarşı’yı, ruhuyla muhafaza edeceğiz.”
“SKYFALL İYİ Kİ ÇEKİLDİ”
Fatİh Belediye Başkanı Mustafa Demir, James Bond serisinin ‘Skyfall’ filminin motosikletli sahnesinin çekildiği Kapaçarşı’nın çatısının hasar gördüğü iddialarını kabul etmiyor. “Kapalıçarşı’nın çatısında bir yürüyüş yolu var. Çekimler orada yapıldı” diyor ve ekliyor, “İyi ki bu film çekildi. Herkes çatının farkına vardı, gördü. Zaten çatıda kiremit kalmadı, TV antenleri, klima aparatları takılırken, çatı yol geçen hanı olmuştu. Çatı, Skyfall filmi ile ünlendi. Demek ki doğru yoldayız.”
RAKAMLARLA KAPALIÇARŞI
– Günde 300-500 bin ziyaretçisi var. 3 bin 125 dükkânda 97 farklı ürün bulunuyor, 25 bin kişi çalışıyor.
– 22 kapılı Kapalıçarşı, 64 sokağa yayılmış. İçinde 5 mescit, 2 bedesten ve 7 çeşme yer alıyor.
– Beyazıt, Molla fenari, Taya Hatun Mahalleleri’nde, toplam 110 bin 868 metrekarelik alana oturuyor.
– Ayakta kaldığı 555 yılda 20’yi aşkın deprem ve yangın atlattı.
– 26 Kasım 2007’de Bakanlar Kurulu Kararı ile Yenileme Alanı ilan edildi.
– 99 röleve, restitüsyon ve restorasyon proje onayı gerçekleştirildi.
– Projelendirilen han sayısı 27.
– Kapalıçarşı en son 1980 yılında küçük bir bakımdan geçirilmiş.
Hürriyet