Kuzeybatı Gayrimenkul CEO’su Murat Ergin: Ülke Dinamikleri İçerisinde Konut Arzı Artacak, Evler Yine Ulaşılabilir Olacaktır!”

Gayrimenkul sektörünün köklü firmalarından Kuzeybatı Gayrimenkul’ü İstanbul Levent’teki ofislerinde Gayrimenkul Haber olarak ziyaret ettik. Sektördeki gelişmeler ve markanın çalışma misyonunu Kuzeybatı Gayrimenkul CEO’su Murat Ergin’e sorduk.
Konut Fiyat Artışı ve Konut Satışları
Son bir yıldan bu yana 3 kat artış kaydeden konut fiyatları ve buna karşın oldukça yüksek satış rakamlarını sorduğumuz Murat Ergin: Türkiye’de 15-20 senedir haneler küçülüyor ve bu bir yeni konut talebi oluşturuyor. Eskiden doğumla çoğalıyorduk şimdi hem doğumla hem mülteciyle nüfus artışı yaşıyoruz. Nüfusu büyüyen bir ülke olarak konuta olan talep her zaman olacak. Şimdilerde fiyat ve gelir dengesinden doğan bir sıkıntı var elbette ama bunu örneğini geçmişte yaşadık. Şimdilerde konutta yaşadığımız arz sorununu ofislerde yaşadık. 5 yılda bu sorun çözüldü şimdilerde sosyal etkilerle kimse ofislerin yüzüne bakmıyor. Bu ülkenin dinamikleri içinde birkaç sene sonra öngördüğümüz veya öngöremediğimiz şekilde insanların gelir durumları dengelenecek, evler yine ulaşılabilir olacak, krediler bir şekilde kullanılır olacak. Konuya negatif bakarsak bir şey yapma şansı olmuyor. Pek çok kriz atlı ülke ve düzeldi; yine düzelecektir.” Yorumunda bulundu
Kiralık Konut Sorunu
Konut fiyatlarıyla birlikte artış kaydeden konut kira fiyatları gayrimenkul sektörü ve ülke gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Artan konut fiyatları, enflasyon ve ekonomik göstergeler çerçevesinde artış gösteren konut kira fiyatlarındaki artışa gelen tepkiler nedeniyle, hükümet kanadından %25 artışı geçmeyecek bir sınırlama getirildi. Bu konuda görüşünü sorduğumuz Murat Ergin: “ Piyasa dengelerine yapılan müdahale hiçbir zaman iyi sonuç vermemiştir. Getirilen bu %25 sınırlamanın gerçekte aşılması çok kolay. Süreli olarak uygulamaya konulması kısa süreli bir rahatlama sağlanmasını hedefliyor ama esasında piyasa kendi dengesini bulacaktır. Yorumunda bulundu.
Konut İhtiyacına Yönelik Ofislerin Dönüşümü Mümkün mü?
Ağırlıkla ticari gayrimenkul kategorisinde hizmet verdiklerini öğrendiğimiz Kuzeybatı Gayrimenkul CEO’su Murat Ergin’e ofis stoku ve bunların tip değişimi ile konut piyasasına kazandırılmasını sorduk. Murat Ergin: Şu anda 1-1,5 milyon m2 ofis stoku var. Konut fiyat artışlarına yönelik medyada ofislerin dönüşümü konuşuluyor ama bu o kadar kolay değil. Kat kat satılmış ve hatta katlar bile bölümlendirilmiş. Bütün kat maliklerini bulup rızasını almak ve sonra belediye süreçlerini geçerek konut olarak bunu kazanmak çok zor. Müteahhit firma tarafındaki ofislerin dönüşümü irade gösterilirse daha kolay olabilecek bir süreç ama bu dönüşümde birde KDV sıkıntısı var. Tip dönüşümünün yapılabilmesi için çözülmesi gerek şeyler var; bunun için de resmi düzenlemeye ihtiyaç var.” Dedi.
İlanlardaki GİB Bildirimi Zorunluluğu ve Temiz İlan
Gayrimenkul sektörünü ilgilendiren son bir aydaki üç önemli gelişmeden biri; emlak ilan platformlarının ilan mülk sahibi bilgilerini Gelir İdaresi Başkanlığına bildirilmesi zorunluluğu getirilmesi oldu. Murat Ergin: “ Resmi Gazete’de yayımlandığı gün itibariyle, sektörün büyük ilan portalında 906.000 adet ilan vardı. Şu sırada 840.000 civarında bir ilan var. Yaklaşık %9 kadar bir sahte veya çoklu ilanın eksildiğini görüyoruz ama bu bile çok iyi bir oran değil.
Devlet muhakkak iyi yönde bir adım attı. Bence en büyük gelişme şu; İlan girdiğin zaman taşınmaz kimlik numarası ve Ulusal Adres Veri Tabanı (UAVT) kodunu girmek gerekiyor. Bu sayede devlet mülk sahibini görebilir hale geliyor. Ama tebliğ, aynı UAVT’den iki tane farklı kayıt giremezsin demedi. Portal kendini temizlemek istiyorsa bir kimlik numarasından, sadece bir tane ilan girişine izin vermelidir. İkinci ilan girişi geldiğinde de yetki sorgusu yapar. Yetkili ise girişe izin verir, yoksa girişi engeller. Bu sayede sahte ilanların ve çoklu ilanların önüne geçilir.
Ticari Gayrimenkul Hareketli
Pandeminin sonları ve tekrar kapanma ihtimalinin kalmadığı geçen sonbahardan itibaren ticari gayrimenkulde işlerin hareket kazandığını belirten Murat Ergin: Türkiye’de operasyonu olan çok sayıda yabancı yatırımcımız var. Ama bunlar daha çok kiracı pozisyonunda yer arayışı oluyor. Ticari tarafta iş yeri, depo, ofis gibi alanda hareketleri var. Türkiye bir şekilde iş gücü potansiyeli olan bir ülke ve bunu etkisi ticari alanda görülüyor.”
İyi ki TKGM Gibi Bir Kuruluş Var!
Geçmiş hafıza olması açısında kayıt kültürünün kişi ve kurumlar tarafından eksik olduğunu söyleyen Murat Ergin, Türkiye’nin en iyi kaydedicisi olarak kamuyu gösteriyor. Kayıt ve raporlamanın önemine vurgu yapan Murat Ergin: “İyi ki TKGM diye bir kuruluş var. Bazen işlem süreçlerinde şikayet konusu olsa bile ülkedeki her bireyin gayrimenkulüne sahip çıkıyor, kaydediyor. O kadar çok teknoloji sunuyor ki; “Web Tapu” gibi bir uygulama var, mülk sorgulamaya yarayan “Parsel Sorgu” gibi bir uygulama var. Ne kadar farkındayız bunların bilmiyorum ama hakikaten takdire şayan işler. Keşke TKGM’nin geçmiş tecrübelerinden faydalansak. Geçmiş belirli bir tarihteki ofis veya konut stoklarını sorgulayabilsek ama bunlar tabi bir iş ve süreç.”
Noterlere Tapu İşlem Yetkisi İşlemleri Hızlandırır
Geçen hafta kabine toplantısı sonrasında Cumhurbaşkanının açıklamasıyla tekrar gündeme gelen notere tapu işlem yetkisi verilmesi konusunu sorduğumuz Murat Ergin: “Gelişme sektör açısında pozitif bir adım olur. Sorunsuz basit işlemlerin noterlerde yapılabilir olması, tapu müdürlüklerinin işlem yükünü alır, sektör çalışanlarının da işlem süreçlerini kısaltır. Tapu müdürlükleri de kazandığı zamanla daha kompleks ve uzun süreli işlemlere daha fazla zaman ayırabilir.” Dedi.