Metrekaresi Küçük Çıkan Firmaya Para Cezası

İnşaat aşamasında maket üzerinden gerçekleştirilen konut satışlarında taahhüt edilen metrekare ile gerçekte yapılan metrekare büyüklüğü tutmayan inşaat firmalarına ceza geliyor. Kendisine satılan dairenin 12 metrekare küçük çıktığı için mahkemeye başvuran tüketiciyi haklı bulan mahkeme inşaat firmasını tazminat ödemeye mahkum etti. Firma, konut fiyatının yüzde 10 luk kısmın geri ödeyecek.
Nitelikli ve lüx konut segmentinde konut üreten Dekon İnşaat kendisinden konut alan Sevda Üstün ile metrekare farkı yüzünden davalık oldu. Ümraniye Şerifali’de inşaa edilen Dekon İnşaat konutlarından daire alan Sevda Üstün, kendisine gösterilen örnek daire ve belirtilen 99.57 metrekare büyüklüğü ile konut alımı için sözleşme yaptı. Konut projesi bittikten sonra dairesine taşınan Sevda Üstün kendi dairesinin ölçümünü yaptırdı ve daire 87,77 metrekare olduğunu tespit etti. Durumu firmaya bildiren Üstün sahip olduğu dairenin sözleşmede belirtilen büyüklükte olmadığını ve doğan hak kaybının tazminini talep etti. Firma bunun mümkün olmadığını, ödediği parayı kendilerine iade edip daireyi teslim edebileceklerini bildirdiler. Sevda üstün noter aracılığı ile firmaya ihtarname göndererek tazminatın ödenmesini talep etmesine rağmen firmanın yine kabul etmemesi üzerine mayıs 2013’te tüketici mahkemesine dava açtı.
Dava başvuru dilekçesine kendisine “gizli ayıplı mal” satıldığını ve tazminat talebini ekleyen Üstün’e karşı inşaat firması avukatı davanın reddini talep etti. Firma avukatı davanın zaman aşımına uğradığını, geçen zaman zarfında bölge konut fiyatlarının artış gösterdiği için bir zararın olmadığını savundu. Mahkeme tarafları dinledikten sonra dosyayı bilirkişiye gönderdi.
Bilirkişi yapmış olduğu tespitte tüketicinin beyan ettiği metrekare farklarını doğruladı ve bu yönde yazdığı raporunu mahkemeye gönderdi. Raporda, Yargıtay kararları gereği, dairenin satış bedeli üzerinden yüzde 10 tüketiciye ödeme yapılması yönünde görüş bildirdi. Buna göre, Üstün’e ‘gizli ayıplı mal’ satıldığına hükmeden mahkeme Üstün’e 27 bin TL’nin faizi ile ödenmesine karar verdi; dosya masrafı ve avukatlık ücretini de şirketin üzerine bıraktı.
Davacı Sevda Üstün’ün avukatı M. Ufuk Tekin davaya ilişkin açıklamada, davaya konu dairenin “gizli ayıplı mal” satışı olduğuna dikkat çeekerek tüketicilerin daireyi teslim aldıktan sonra 5 yıl içerisinde hak davalarını açabileceğini belirtti.