Müjdat Güler: “Gayrimenkul Sektörü Krizden En Son Çıkar”
Koronavirüs ile sağlık tarafında mücadele devam ederken şimdi ekonomik tarafı düşündürüyor. Virüsün dünya ekonomilerine getireceği negatif durum hakkında pek çok görüş ortaya atılıyor. Türkiye ve Türk gayrimenkul sektörü korona virüs ekonomisinden nasıl etkilenecek, nasıl çıkacak?
Gayrimenkul sektöründe global çapta danışmanlık hizmeti veren, Nova Group Holding CEO’su Müjdat Güler, korona virüsün gayrimenkul sektörüne etkisi ve ekonomi görünümü hakkındaki görüşlerini bizimle paylaştı.
“Gayrimenkul krizden en hızlı etkilenen, krizden en son çıkan sektör olur”
Açıklamasına çarpıcı giriş yapan Güler, sağlık alanında ortaya çıkan bu krizin yarattığı ekonomik etki, sağlık alanında kısa sürede çözülse de, ekonomik etkisi uzun süreceği yorumunda bulundu. 2008 krizinden kat kat büyük bir krizin ortaya çıktığını söylene Müjdat Güler, evde geçirilecek olan her günün krizin etkisinin derinleşeceği ve uzayacağını söyledi.
Müjdat Güler, koron virüsün ekonomiye negatif etkisini 5 adımdaki öngörüsüyle tanımlıyor;
1- Aralık 2019 – Haziran 2020 Hastalığın ortaya çıkardığı panik havası ve hızlıca alınan tedbirlerin arz ve talebe etkileri.
2- Mart 2020 – Eylül 2020 arasındaki dönem; belirsizliğin ve paniğin talebi ve yatırımları etkilemesi.
3- Nisan 2020 ile Aralık 2020 arasında yasanacak donem; talebin düşmesiyle firmaların nakit girdisinde problemler ve iflaslar.
4- Eylül 2020 ile Mart 2021, işten çıkarmalar veya firmaların batması sonucu ortaya çıkan işsizlik.
5- Haziran 2020 ile Aralık 2020 arası; şahısların gelirlerinde büyük düşüş, kredilerin geriye dönmemesi, talebin daha da azalıp belirsizliğin daha da artması.
Bu 5 adımın kötü senaryo olduğunu belirten Müjdat Güler, gerçeğinde bu şekilde gerçekleşmesi durumunda, Ocak 2021 itibariyle en zayıf firmalardan başlayarak havlu atmaların başlayacağı, borçluluktan kaynaklanan el değiştirmelerin yaşanacağını belirtti. Güler; bu dönemde, gayrimenkulde de büyük oranlı el değiştirmelerin yaşanacağının altının çiziyor.
“Krizin ekonomiye etkisini kırmak için piyasayı hareket kazandırılmalı”
Sağlık için alınması gereken tedbirlerin noksansız yapılması akabinde, bir an önce üretimin devreye alınması ve perakendenin hareketlendirilmesi gerektiğin belirten Müjdat Güler; Çin’in sağlık boyutunu aşıp üretime geçtiğini; Amerika ve Avrupa ülkelerinde, pandemi devam etmesine karşın, üretimi harekete geçirecek adımlar atıldığını belirtiyor.
Türkiye’nin, güçlü sağlık sistemine sahip olarak bir sağlık krizine girdiği için şanslı olduğumuzun da altını çizen Güler, Cumhurbaşkanlığından yerel yönetimlere, iş örgütleriyle birlikte organize çalışarak ekonomik kötüleşmenin önüne geçilebileceğini söylüyor. Müjdat Güler: ” Hayatını kurtardığımız insanları açlığa, işsizliğe ve ekonomik bunalımların yarattığı cinnet ve travmalardan kurtarmalıyız” diyerek konun ciddiyetini vurguluyor.