Enerji cimrisi “Pasif Ev”e DemirDöküm imzası
SEPEV’in Pasif Ev sertifikalı örnek projesi, DemirDöküm çözümleri ile hayat buldu. Ankara Etimesgut’ta inşa edilen projede DemirDöküm Termal Güneş Enerjisi Sistemi, ısı pompası ile beraber hibrit olarak çalışacak şekilde özel olarak tasarlandı. Pasif Ev, kullandığı enerji miktarı ile günümüz konutlarına oranla ısıtma ve soğumada yüzde 90’a yakın enerji tasarrufu sağlıyor.
İklimlendirme sektörünün öncü markalarından DemirDöküm, yenilenebilir enerji alanındaki uzmanlığını, bir kez daha ispatladı. Sıfır Enerji ve Pasif Ev Derneği (SEPEV) önderliğinde, Avrupa Birliği’nin nZEB (Rearly Zero Enerji Buldings) konseptine örnek bir yapı olarak geliştirilen Pasif Ev projesinde, DemirDöküm’ün yenilikçi teknoloji kullanıldı.
Ankara Etimesgut’ta 250 metrekare büyüklüğünde inşa edilen Sıfır Enerji ve Pasif Ev Derneği SEPEV‘in Pasif Ev sertifikalı örnek projesinde dünyanın 50 ülkesinde ısı konforu sunan DemirDöküm’ün Termal Güneş Enerjisi Sistemi kullanıldı. Isı pompası ile beraber hibrit olarak çalışacak şekilde özel olarak tasarlanan sistem sayesinde enerji cimrisi Pasif Ev’de kullanılacak sıcak su, yenilenebilir bir enerji kaynağı olan güneşten sağlanacak.
Alanında uzman mimar ve mühendisler tarafından inşa edilen Pasif Ev, yüksek yalıtım ve çevreci teknolojiler ile donatıldı. Doğalgazdan bağımsız olarak evin ısıtma ve soğutulmasında güneş ve hava kaynaklı çevreci sistemlere yer verilen Pasif Ev; 7 gün 24 saat kontrol edilen enerji tasarrufu ve yenilenebilir enerji üretimi sayesinde aynı zamanda bir eğitim merkezi olarak konumlanacak.
Sürdürülebilir kalkınma ve gelecek açısından SEPEV önderliğinde hayata geçirilen projenin, doğal kaynak zengini Türkiye’ye önemli kazanımlar sağlayacağını belirten DemirDöküm Yönetim Kurulu Üyesi Erdem Ertuna; “Bugün ülkeler iklim değişikliğine dur demek, kentlerde insanların daha sağlıklı, iyi ve güvenle yaşayabilmeleri için cesur projeler geliştiriyor. Geçtiğimiz günlerde Almanya’nın elektrik üretiminin yüzde 60’ı, Danimarka’nın ise elektrik tüketiminin tamamı rüzgardan karşılandığı açıklandı. Ekvator’un güneşi, Himalayalar’ın suyu ve Kuzey Kutbu’nun rüzgarı ile üretilecek elektriğin tüm dünyayı aydınlatabileceği belirtiliyor. Bölge ülkelerde hayata geçirilmeyi bekleyen projeleri göz önünde bulundurursak Pasif Ev, Türkiye için önemli bir kazanım” dedi.
DemirDöküm’ün sahip olduğu teknoloji ve tüketicilerin kullanımına sunduğu ürünlerle insanların hayatına konfor sağlamanın yanında gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Ertuna şöyle konuştu; “Gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla sonsuz, sınırsız, yenilenebilir, temiz ve aynı zamanda ücretsiz bir enerji kaynağı olan güneşten, hedeflenen ısıl konforu şartlarının oluşturulması için Termal Solar Kolektör üretimine başladık. Türk mühendislerimizce geliştirilen solar kolektörlerimiz sıcak suyun dışında; biyogaz tesislerinde, şişe, yün, iplik yıkama prosesleri için sıcak suyu ihtiyaç duyan fabrikalarda da kullanabiliyor. Çevresel sürdürülebilirlik anlamında sadece ürünlerimizi geliştirmiyor; enerji kullanım verimlilikleriyle ilgili düzenlemeler yapmıyoruz, aynı zamanda kullanım alanlarını da küçültüyoruz. Kullandığımız malzemeleri çevreye duyarlı olarak seçip, atıkların azaltılması için çaba harcıyoruz. Çünkü sürdürülebilirlik, geleceğimiz için en önemli konulardan bir tanesi. Enerji verimliliği bizim için ne kadar önemliyse bunu sürdürülebilir kılmak da bir o kadar önemli. Bu doğrultuda binalardaki enerji verimliliğini artırmak için teknolojinin el verdiği üst düzey verimli cihazları her zaman ön plana çıkarmaya devam ediyoruz.”