Bu dolar kuru ve ekonomik ortamda, yeni inşaat yapmak mümkün görünmüyor
İnşaat ruhsatlarında artış kaydedilmesine rağmen, enerjiye bağlı temel inşaat ürünlerinin 11 TL dolar kuru seviyeleri ile yapımı zora girecek.
Grev yapan müteahhit
Hatırlayanlarınız olacaktır; geçen aylarda, müteahhit firmalar yüksek maliyetlerden dolayı greve gitmişlerdi. Ancak Türkiye’de yaşanabilecek bu durumu yaşayan inşaat sektörünü dolar kuru yine zora sokacağı görülüyor. Çimento fiyatlarının aşırı artışı nedeniyle bir açıklama yayınlama zorunda olan çimento üreticileri, yaptığı açıklama ile fiyat artışlarının üretimde kullanılan elektrik ve doğalgaz gibi enerji fiyatlarına bağlamıştı. Dolar arttıkça enerji maliyeti, Türk Lirası bazında artıyor. Keşke dolarla kazanıyor olsak da etkilenmesek ama durum böyle değil. Sohbet ettiğimiz pek çok küçük-orta iş yapan müteahhidin, “Yeni konut yapmayı düşünmüyorum” sözünün, sahada kendisini gösterdiği bir dönemdeyiz.
Doların inşaata maliyetine etkisi
3-4 yıl öncesinde teslim edilmesi gereken inşaatlar, henüz ağır aksak yapılmaya çalışılıyor. Yeni ruhsat sayısı son yıllarda düşmüş ve yeni konut inşaatı hız kesmişti. İşte bunun etkisi biz en belirgin şekilde bu yıl yaşamaya başladık. Hem kiralıklarda, hem satılıklarda fiyatların ikiye veya daha üstünde fiyatlamalar ile karşılaştığımız gerçeği yakın zaman için çözüme kavuşmayacak gibi görülüyor. Nitekim; doların artışı enerjiyi ve hammaddeyi; bunlar ise konut yapımı direkt şekilde etkiliyor.
Konut fiyatları artacak ama talep fiyatlaması nereye kadar çıkar?
Ülkemiz konut talebi diğer ülkelerle kıyaslanmayacak kadar spesifik farklılık gösteriyor. Talep ve ihtiyaç var ama fiyat artışlarına karşı bu satın alma talebi ne kadar daha kendisini yüksekte tutabilir. Konutta talebin dinamiğini oluşturan orta gelir grubu, fiyat artışlarına karşın çaresiz kalarak beklemeye geçecek.
Talep, fiyat ve arz döngüsü gelecek aylardaki dolar kuru ve ekonomik görünüme göre tekrar değerlendirmeye alırız.
Kemal Keskin…